2019-12-08 320 views
青花亭 #太子又係好多人排隊嘅黃店!好彩朋友醒目預先book左位,見到當日唔少人都碰門釘,建議想食嘅可以預先book定位!當初識呢一間Cafe係因為佢bagel嘅供應商係plum子,鍾意食bagel嘅都知道plum子係bagel界數一數二。之後再見到唔少人介紹,餐廳環境同食物都好靚。蟹肉南瓜意大利飯 $158 (set 包餐湯、一杯$30嘅餐飲蟹肉份量都幾多、真材實料,明顯食得出真係新鮮喺蟹就拆出黎,無額外再加忌廉。另外南瓜飯嘅南瓜味都幾香甜,不過略嫌未夠入個飯度,有啲飯仲係明顯一粒粒白色,而且飯亦都比較硬,有啲生生地嘅感覺rather that al dente。另外跟餐配有洋蔥湯,朋友形容好似將啲牛肉飯嘅洋蔥汁溝水咁,普普通通啦。海灘yogurt $68賣相的確好吸引,有花心思將啲莓雪過,有一層嘅薄冰係面,好靚。 不過味道都唔算太特別,鮮艷嘅藍色只係食用色素,Yougurt似係普通雀巢原味乳酪,偏甜。相反啲檸檬乾就好酸好苦。雪糕棉花糖朱古力(Valrhona) $56當日冇晒棉花糖,所以店員俾咗個大啲嘅雪糕我哋。杯嘢飲又幾特別,雪糕並非一般嘅雲呢拿或者朱古力味,而係味道酸酸甜甜嘅莓
青花亭 #太子

海灘yogurt $68

雪糕棉花糖朱古力(Valrhona) $56
當日冇晒棉花糖,所以店員俾咗個大啲嘅雪糕我哋。杯嘢飲又幾特別,雪糕並非一般嘅雲呢拿或者朱古力味,而係味道酸酸甜甜嘅莓味,配上Valrhona黑朱古力,感覺好似黑森林蛋糕,中和左朱古力嘅膩,唔錯。

奶蓋鮮奶玫瑰抹茶 (日本小山園) $50
奶蓋嘅位置好香玫瑰味,但未算好濃郁。底下嘅抹茶用上咗日本小山園嘅抹茶粉,略帶回甘,不過就冇玫瑰味。整體而言都係一杯幾清香回甘嘅抹茶飲料,但值唔值$50就見仁見智。

味道: 3.6/5
性價比:3/5

賣相非常吸引,味道中規中矩,絕對唔係差,但食物稱唔得上好特別。最令我印象深刻反而係飲品,但係價錢有啲昂貴。而且可能真係太忙,店員服務態度有少少差,不過話晒都係黃店,門口仲放咗啲文宣,大家都可以多多支持下。
海灘yogurt
蟹肉南瓜意大利飯