2015-02-15
今日去左又一城想搵間café坐低食個tea,見到戲院門口開左間Sweet-o-logy就好奇睇吓咁。佢佔地面積唔大,但白色主色加少少聖誕燈嘅英國廚窗風就令人一望就覺得佢好cute好精緻。咁我同朋友睇一睇個餐牌就入左去。當日我地大約5點入去,冇侍應企門口嫁,我地行左入去先有人帶位,入面就大約10張枱仔,出面好似仲有3張。叫得枱「仔」就因為真係好細張,枱之間距離又窄,好似就快同隔離連成一體咁真係唔多舒服。不過唔緊要,野食先係重點嘛。張餐牌就真係幾靚幾elegant嘅,內頁仲有張牛油紙令成件事即刻royal左,好符合餐廳個種simple but elegant嘅style。不過有少少odd就係個background music,點解會係播宮崎駿嘅playlist嫁?!喱種裝修我以為佢係播啲jazz or classical,播啲咁cute嘅music唔多match啵!環境固然重要,不過都要叫野食。我地2個綠茶控就叫左2個綠茶嘅甜品啦,一個叫宇治綠茶杏仁waffle($68),一個係宇治綠茶toast($78),個全名我唔太記得喇。不過叫完野食侍應先話限坐90分鐘,咁遲講就有少少唔太好,不過好
環境固然重要,不過都要叫野食。
不過叫完野食侍應先話限坐90分鐘,咁遲講就有少少唔太好,不過好彩我地都唔預坐半日。
咁等左大概5分鐘,waffle就到喇。個賣相好可愛。唔係一般方形個種,係花花形,好吸引。
首先,成舊野個口感就真係好單一。
我會expect個waffle係外脆內鬆軟/軟糯、帶住微溫咁上枱,而唔係好似一舊擺左幾個鐘嘅過期雞蛋仔咁,始終都成$68,其實係唔多值。
其次,宇治綠茶waffle個綠茶雪糕其實都係好重點。喱個價錢我會expect有一球haagan-daz級數嘅雪糕(當然用haagan-daz就冇可能,不過至少係香滑味濃嘅)。一食落口個下就出事喇,點解唔係雪糕質感,而似係綿冰,唔係話唔好食,因為佢個味都好重綠茶味,不個如果係軟滑嘅雪糕球就更好啦。
佢個冰質其實有第二個問題,就係溶得好快。佢又唔俾匙羹我地,用义食雪糕真係好低能呀,喱一點就有啲唔太貼心喇~
其實佢提供左一兜仔糖漿。咩味?完完全全係M記熱香餅糖漿嘅味,溝綠茶雪糕係怪到一個點,建議大家ignore佢唔好落。
食完喱個收左食碟toast就黎喇。Timing可以話係啱啱好。我地share野食。張枱其實就真係只係啱啱好放一碟野食,同2隻細碟,多一碟就會冇位。
個toast嘅賣相幾靚,前面啲cream有少少拉花都算係誠意之作,後面就有啲芝麻餅,幾可愛。
係切開toast放入口食嘅時候,就發現餐廳有個設計問題,就係張枱又搖,雲石枱面又滑,hold唔住隻碟,搞到砌野好辛苦,唉,食tea食到有啲燥,如果佢再砌細舊啲就好lu~
整體黎講,個café環境幾靚,啲野都大份嘅,細食嘅女仔share一份應該啱啱好,但質素好一般,埋單$180,所以性價都係算比較低,有啲失望,而且唔坐得耐,下次未必再黎lu。