2019-03-23 1536 views
今日約左媽媽食飯,媽媽話想食齋,所以落銅鑼灣搵齋鋪,點知去到食開果間,無位🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️跟住再上網即時搵下邊到有齋食,因為同媽媽講左食齋,佢滿心歡喜今晚有齋食,吾想佢老人家失望。向 OpenRice 搵到另一間食齋既餐廳,而且吾遠,所以就去啦。一上到去,已經有人接待,坐底後,見佢餐牌好多野食。重點係佢地將啲素菜做到好似肉類咁。例如用菜做成壽司,三文魚咁,好有心思,好靚👍🏻👍🏻睇餐牌時,店員送上餐前小食,雲耳。但我同媽媽都吾食雲耳,問佢有無其他前菜,原來可以選番茄仔,重會加埋沙拉醬,好好味,我同媽點媽食晒成碟😂😂我地終於決定叫兩餸一粥,粥有分一碗同一窩,驚吾夠食,所以我地叫一窩。店員好好,提示我地一碗係好大碗,一定夠兩個人食,多謝個店員提示😀第一樣我地叫左南乳竹笙蓮藕煲佢呢個入面全都係素菜,好香南乳味,重有好多粉絲,粉絲吸收左啲南乳汁,非常美味。第二樣個餸,我地叫左梅菜蒸扣肉。佢地肉柚子既皮,當成扣肉,再加上梅菜,我差啲以為放向面前既係真豬肉,太似了😂😂。柚皮佢地餸得好淋,吸晒啲汁,加上咸梅菜,都係好野味,一啲都吾覺得自己食緊齋😂第三個餸係六和粟米粥。粥就味道傱淡,但都配合既,因為兩樣

番茄仔

第一樣我地叫左南乳竹笙蓮藕煲
南乳竹笙蓮藕煲

第二樣個餸,我地叫左梅菜蒸扣肉。
梅菜蒸扣肉

第三個餸係六和粟米粥。
六和粟米粥

粥就味道傱淡,但都配合既,因為兩樣餸都濃味,食返啲粥,岩岩好。碗粥真係好大,兩個人岩岩好😂😂

總結成餐飯都好好味,吾講吾知係素菜,如果想食素,但又吾想咁悶,可以食呢一間👍🏻👍🏻

2019-03-21
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
番茄仔
南乳竹笙蓮藕煲