2012-10-31 47 views
有兩年無返香港了, 因聽到在加拿大的朋友心聲, 在深水埗一間好出位食乳豬的店鋪, 開左間分店, 在舊店附近, 今次我一落機便找左3位老友, 直接搭的士去食餐徑, 原來賣豬仔分店就在舊店的後面街, 即在青山道, 附近有間醫院的, 我們一行四人到達此店時已九點多, 分店比舊店店面大一倍多, 我們剛坐落, 見有兩檯客剛食完埋單, 還有三檯客, 因我剛落機, 十分肚餓, 服務員好熟烈推介他們的菜乾花生豬骨粥, 我真好hungrey, 這碗粥好好食, 我食得好快, 這碗菜乾花生豬骨粥, 是無大骨頭的, 原來當粥熟好後, 大廚就將粥裡面的骨頭找走, 所以粥裡面好足料, 而且他們所用的豬骨, 有一半是用燒豬骨, 難怪這碗粥咁香, 咁甜. 才25皮. 在我狂食粥時, 我老友, Sunny哥, 巳 order 左好幾道菜, 當然唔少得 是越南燒乳豬 同燒茄子, 乳豬兩年無食了, 今餐的BB豬, 好好食呀, 皮脆肉嫩, 無野講. 不過燒茄子就失準左了, 味道淡, 食得唔過引,牛舌就唔同, 燒得剛剛好, 食到牛舌味道出黎, 有嚼口. 仲有燒大蝦, 叫左4隻, 我同兩位老死就食得好和味, 但Sunny哥就唔多
牛舌就唔同, 燒得剛剛好, 食到牛舌
味道出黎, 有嚼口. 仲有燒大蝦
, 叫左4隻, 我同兩位老死就食得好和味, 但Sunny哥就唔多高興, 因為他食這隻蝦有雪味.
唔知係咪好耐無食串燒, 燒三文魚鮨, 好味道, 好juicy.
蒜香牛油金菇
, 食唔停, 不過燒冬菇就好唔掂, 太多汁了, 唔夠乾 又無味道
. 總括黎講
, 串燒的水準, 我認為是比以前跌左, 乳豬同鹵水豬腳仔
, 牛展
都保持水準, 唔通係轉左個燒串燒的師父????

今餐打分就75哪, 比錢就每人175.

2012-10-30
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
Dining Offer
Others