2015-06-07
本來想帶肥兔去食群記清湯腩,但大排長龍唔想等,又怕粉麵唔多啱鬼妹肥兔口味,最大鑊係唔識用筷子囉。食群記無緊要,近近地川滬啦,都好耐無食灌湯小籠包喇。灌湯小籠包,正到打冷震!即叫即蒸,唔洗 10 分鐘滾熱辣噴晒煙上枱,肥嘟嘟、飽滿、香噴噴!極速搶返粒!先放係醋上面兩三秒降降溫,原粒掉落口,一咬爆汁,香濃甜美肉汁充滿整個空間,如入無人之境地享受著,棉棉包皮藏著彈牙豬肉餡,色香味美,唔食返半打都停唔到口。酸辣湯,自家調配,用料及味道跟其他食肆有點不同,不過夠酸帶微辣,夠濃郁,好味既,有點似酸辣味既碗仔翅。***上海粗炒,依為未食過,睇返相薄原來多年前試過架喇。有鑊氣,豉油老抽香,好好味噃但非常油!肥兔又話同我食 lunch,點知淨係食嗰兩隻包,其他我自己食。