2019-07-18
行街揾野食,見到呢間要排隊,又有5間分店,梗係滿心歡喜入黎食啦~ 期望價好高,兩個人叫咗兩個飯麵、兩個小食同兩杯飲品,不過。。。。最後伏咗。。。個餐牌的確幾吸引,好多選擇,食物既賣相都唔錯,見到其他客人飲芒果冰,真係有半個芒果掛o係杯邊馬六無骨海南雞飯拼巴生肉骨茶:食物上枱,好開心,先飲一啖肉骨茶。。。點解陣藥材味咁淡既?肉骨茶唔係應該有好重當歸味嗎?。。。咁可能係想就番香港人口味卦。。。再試下個海南雞。。。有少少雞腥味,啲雞肉夠嫩滑但就無味,唔講你都唔知自己食緊雞。。。個油飯呢,還可以啦~起碼有啲油香,但飯煮得淋咗啲參峇芥蘭:一食落口,個醬係肉醬意粉果個味,酸酸地,同啲芥蘭唔係好夾新加坡喇沙參參:點解要叫呢個名呢?完成唔明,anyway,照食;個湯底得甜味同辣味,係呀,係一食就覺既甜味呀,麻麻地囉,又辣又甜但唔香囉;然後啲蝦一食就知係平價貨,無咩味囉;隻半熟蛋太熟,個心唔流囉;魚蛋得一舊粉,又係無咩魚味囉,總之,成碗野好流囉。。。烤蔥餅:又油又唔蘇化,靱既,咬咗兩啖無食了馬來手工拉茶:全餐最難食呢樣!個茶應該係用茶包沖既,而唔係煲既,因為啲茶味好淡!完全係用茶包茶沖完加煉奶!咩鬼手
最後伏咗。。。
烤蔥餅:又油又唔蘇化,靱既,咬咗兩啖無食了
馬來手工拉茶:全餐最難食呢樣!個茶應該係用茶包沖既,而唔係煲既,因為啲茶味好淡!完全係用茶包茶沖完加煉奶!咩鬼手工拉茶呀!好難飲!
總結:舔野,真心唔好食,但竟然要排隊。。。我發現而家香港人多數係食裝修同擺碟,而唔係個食物本身既味道。。。我以前都係,但自從寫食評後,開始細心品嘗餸菜既味道,發現香港有水準既餐廳越來越少了。。。