今日黎左elements 食飯~其實一直對elements 既感覺都係無乜野好食,因為d 餐廳都係連鎖,自己又唔係住呢頭,所以好少為左野食而特登過黎反而睇戲就黎唔少~不過今日突然好想食台灣野,除左台灣麵之外都唔知邊度食,所以就過左黎The Night Market 啦~我無影到餐廳入面既環境,但係原來呢間舖又幾大架喎,個舖位好深,行極都仲得得入咁我就被帶住坐梳化~張梳化係舒服既,會坐到人無腰骨個d呢~但係如果食飯就唔係太岩張檯既高度啦ANYWAY唔緊要啦,都係快快手落單,因為肚子餓了~是日晚餐二人份量,我先同同行友人各自叫左一杯珍珠奶茶少甜先!呢枝飲管係用紙做架bor 其實依家d 環保團體成日話唔好用飲管,講真有呢個需要先會有supply 架啫,點解唔可以轉下用紙呢?對於呢枝紙飲管我同同行友人都表示好奇,覺得好surprise (大鄉里)因為好少地方會有紙飲管呀之後上菜既就係大腸蚵仔麵線!呢個係我最想食既台灣野食呀!去親台灣都會瘋狂食呢個,真係好好食呀!不過台灣d 街邊檔先係幾十台幣一碗,d 麵得好少又稀又淋,用隻匙羹都可以食到~呢度都講緊賣幾十蚊港紙一碗,所以都俾返相應既質素,就係d
今日黎左elements 食飯~

反而睇戲就黎唔少~

我就被帶住坐梳化~張梳化係舒服既,會坐到人無腰骨個d呢~

但係如果食飯就唔係太岩張檯既高度啦

ANYWAY唔緊要啦,都係快快手落單,因為肚子餓了~

珍珠奶茶

呢枝飲管係用紙做架bor

因為好少地方會有紙飲管呀
蚵仔大腸麵線

之後上菜既就係大腸蚵仔麵線!

呢度都講緊賣幾十蚊港紙一碗,所以都俾返相應既質素,就係d 麵要用筷子夾的!

仲有大腸都新鮮d,有咬口,無so味。蚵仔味道又濃。

連埋d 少少生蒜同湯一齊食,真係好好食呀

同埋呢個麵線係食得飽人架,所以叫一碗開心share 就好啦
麻油雞

行過台灣d 後巷見到唔少舖頭賣麻油雞,但係都無係台灣食過,因為麻油雞聽個名好似好普通,唔食都估到佢係乜味

雖然呢度都賣八十幾蚊仲要例牌既size 都無,但係突然想食都照叫啦!

一上檯就聞到好香,因為原來麻油雞唔係只有麻油,佢仲有落到酒

咁食落咪好似醉雞咁???NONO~

隻雞好滑,似係烚雞,加上佢俾左d 脾位我地,所以會滑d 嫩d

食落有雞味,唔會因為烚曬d 精華出黎就變湯渣

當然仲有酒味同埋麻油味啦~

我都飲左d 汁料,好重雞味同酒味!但係個味係好concentrate,感覺好補,有好多精華係度!好正呀

麻辣魚片

呢個係嚐辣人士必叫既ITEM!但係我就覺得辣左少少,應該叫返個白飯黎送

佢係麻辣魚片黎,入面有d 菇同芋絲,個湯真係ok 辣,如果食得辣既可以當湯飲都得架,因為味道真係幾好~

個魚片好有魚味又滑,最緊係無骨呀!!!我好怕有骨,呢d 顏色咁濃既湯呢有時遮住左d 骨睇唔到架嘛

啖啖肉真係好唔錯~~仲有d 菇呀芋絲索汁~

但係真係好辣呀,我食一啖要飲一啖珍珠奶茶

生煎包

友人喜歡既生煎包~

生煎包食既時候要睇熱,因為入面有汁,而且呢個包既肉汁都ok 多。

可惜既係我d 汁都流曬落我個碗度,我唔可以一路食個包既時候享受

個包皮係甜甜的、肉就好香,加上有汁,我覺得都唔錯既

只係同其他地方食既生煎包差唔多質素,唔需要刻意黎叫呢個菜
生煎包

我d 肉汁都流曬落碗了~~

黎到最尾啦都係講返杯珍珠奶茶,因為餐飲係留返最尾飲架嘛~

前面我都有提到枝飲管係用紙做既,咁食飯都差唔多食左個幾鐘,枝飲管都可以溶了!

其實用溶呢個字又誇張左,但係好難可以用枝管啜到d 珍珠囉,但係飲奶茶係完全無問題既~

所以我個人認為餐廳可以俾多枝匙羹仔客人"不"d 珍珠黎食,咁樣會更加好~
2017-11-24
Celebration