2020-11-01
🇭🇰倚窗閣·我哋又買咗九龍酒店既staycation package啦 🥳今次我地其實主要係想試佢個自助餐 因為我哋睇Alfred同埋有啖好食都話佢個自助餐超級高質 講到勁好食咁 超吸引😈所以我哋就想趁而家有呢啲package去試 如果唔係平時正價我咁細食我真係覺得好唔抵🙊🙊😂·今次呢個佢係$1000房價 之後會送$1200嘅dining credits比你 補多$200就可以食埋佢地個自助晚餐姐 性價比我覺得ok啦 幾抵既 但係超級抵又未到😂因為佢間酒店房真係好普通 就算我哋嗰日勁好彩比佢upgrade咗上行政樓層 但係其實間房同張床都係比較細 而且係無咩設施可言🤭不過佢個自助餐真係幾唔錯既 尤其係啲中式野同肉類好高質 依家就咁食buffet都做緊75折 可以一戰既·「鮑魚 · 龍蝦海鮮盛宴」自助晚餐星期一至星期四 $588 (折後 $499.8)星期五至星期日 $638 (折後 $542.3)·是日燉湯-木瓜海底椰燉竹絲雞老黃瓜扁豆煲唐排因為佢間餐廳實在太凍 所以今次我地繞場一圈之後第一個攞既係佢既湯😂😂佢個燉湯真係做得超出色 超級真材實料 而且係勁有燉湯嗰種甜味 飲落好舒
「鮑魚 · 龍蝦海鮮盛宴」自助晚餐
星期一至星期四 $588 (折後 $499.8)
星期五至星期日 $638 (折後 $542.3)
是日燉湯-木瓜海底椰燉竹絲雞
老黃瓜扁豆煲唐排
因為佢間餐廳實在太凍 所以今次我地繞場一圈之後第一個攞既係佢既湯😂😂佢個燉湯真係做得超出色 超級真材實料 而且係勁有燉湯嗰種甜味 飲落好舒服☺️佢另外嗰中湯都好好飲 又係好舒服 肉味都幾濃 佢個西湯就一般啦 又唔係話用粉沖出嚟嗰種感覺 只不過好似無咩料咁 所以就咁得忌廉咁🤔
肉類
飲完湯之後我哋首先就攞咗啲肉 因為我哋睇YouTube佢哋係超級推介個火腿 所以我就第一時間攞咗 果然冇令我失望😍😍佢個火腿真係做得好好食 佢個皮係又脆又甜 超正😋之後佢個肉扒扒都做得幾好 個生熟度岩岩好 而且唔會un 肉味都好濃 不過佢個醬汁就比較一般 無好夾個扒🤣佢個煎鵝肝都唔錯既 真係做到入口即溶嗰個感覺 不過就稍為油膩咗少少 羊扒就麻麻地啦 因為佢真係比較騷🙊🙊佢仲有啲燒味擺咗喺隔離 個叉燒都OK嘅 調味唔錯 之後豉油雞都做得幾好食 尤其係個雞髀位🐤
海鮮 刺身
佢海鮮嘅選擇就中規中矩啦 但係樣樣野嘅水準都唔錯 尤其係生蠔佢呢度有三款俾你揀 有法國 美國同埋紐西蘭嘅 我自己就覺得美國嗰隻最甜 入口最好味 紐西蘭嗰隻就大隻啲 厚肉啲🦪佢個蟹腳係超多肉 而且係好容易就離到殼 食得好爽🦀️之後比較特別嘅係佢有小龍蝦 我其實都係第一次食 我自己就覺得佢似蝦多過似龍蝦 不過佢個肉質我冇特別鍾意食🦞😂😂之後青口都係一般水準啦 反而係佢個生蝦幾新鮮 幾彈牙🦐之後佢啲刺身都唔錯既 尤其係北寄貝幾好食 但係佢個八爪魚就有啲un麻麻哋🤭🤭
蟹粉·鮑魚·龍蝦 熱食
佢今次呢個主題其實都真係幾有誠意 真係有好多呢個主題既野食 不過唔知係咪餐廳大細既問題 佢同一個位 你每次經過都會有啲唔同嘅嘢食 每次出去都好似尋寶咁😂😂😂佢有個蟹粉鵝肝燉蛋同埋蟹黃斑球燉蛋 呢兩個都幾好食嘅 個鵝肝味真係好出 而且嗰斑球本身都幾滑 不過因為佢加左蟹粉同蟹黃 個燉蛋就無好滑啦🙊之後佢仲有個蟹粉扇貝同埋焗味噌鮑魚 我就覺得呢兩個麻麻哋啦 因為個扇貝佢焗完有啲un 個鮑魚我自己就覺得唔係好夾個味噌🤔🤔
蟹粉·鮑魚·龍蝦 凍食
之後我我睇佢哋推介係話有個燕窩嘅香芒龍蝦沙律超好食 但我哋行咗兩三次都搵唔到 勁失望 正當我準備去問佢點解冇既時候 比我發現原來佢係擺左係刺身隔離 之後個師傅每次淨係擺幾個出嚟 要好眼利先睇到🤣🤣我覺得呢個都幾好食嘅 但係無我幻想中咁好食 因為佢個餡料唔係撈得好勻 係真係要撈晒芒果啊哈密瓜洋蔥嗰啲個口感先會豐富啲 但係都真係幾唔錯嘅😈😈我反而比較鍾意佢個醉滷鮑魚 呢一個超入味 而且質感好好 粒鮑魚亦都好大粒 呢個超好食😍😍😍佢係匿埋咗喺沙律嗰度附近嘅 大家要落足眼力 之後呢一個隔離都有一個泰式蟹鉗 又係好好食 佢個調味做得好好 好夾 而且又係啖啖肉 個蟹肉都好結實 呢一個都好正🤤
熱食
佢其他熱食我自己就覺得比較一般啲啦 佢有個蒸比目魚都唔錯既 但係始終佢因為焗住 唔係個個部位都好滑 但係個腩位幾好食🐟之後佢蔬菜嘅選擇唔係好多 得一個 不過佢煮得比較淋 但係因為我哋唔想食沙律菜 所以我哋都有食呢一個😂😂反而有啲驚喜係佢個雜錦肉碎粥 佢入邊真係好足料 而且佢個粥底係勁綿 每一啖都好夠味😌
甜品
之後佢呢度啲甜品都幾好笑 佢每次一出都會有職員攞住個🔔好似聖誕老人咁繞場一周話俾你知 不過我就覺得佢啲甜品無話特別好食啦🙊佢個即焗嘅朱古力咖啡古早蛋糕有啲太濕 食落麻麻地 之後有個signature既火焰雪山我都係第一次食 不過我覺得佢係比較適合小朋友口味既 因為佢個雪糕偏甜 但係幾特別嘅🍦之後佢個芒果拿破崙個樣就好靚啦 個custard調味都唔錯 不過唔知係咪擺耐左 佢個酥皮冇話超脆🥭反而係佢個疏乎厘勁好食 蛋味勁濃 而且佢係漲得勁靚😌😌最後雪糕方便佢有Movenpick同埋Haagen-Dazs比你揀 都幾唔錯😈😏
#rbyeat
#rby西餐