2018-10-30 1755 views
威靈頓牛柳 - 傳統的英國菜,做法比一般牛扒繁複,烹調時間較長,可以預先準備的功夫不多。坊間一般西餐廳不太常見有此菜色供應。但這裏偏偏以此菜式作為招牌菜……威靈頓牛柳套餐 (二人用) $598頭盤: 輕煎鵝肝鵝肝厚切,油脂極度豐富,配合伴碟紅酒蘋果同食,油膩感有一點點被中和,剛剛好。餐湯: 周打蜆湯非常香滑。蜆肉煮嘅時間剛剛好,唔會過 “老”,好鮮嫩。主菜: 傳統英式威靈頓牛柳牛柳生熟度對於我而言剛剛好,做到大概 Medium, 肉汁豐盈、鮮嫩粉紅。酥皮焗至金黃色,乾爽鬆脆。牛柳與酥皮之間沒有空隙,而且加入 Parma Ham 及雜菌蓉,增加鹹香、口感,亦有助減少肉汁弄濕酥皮機會。主菜: 白酒蟹肉燴飯蟹肉、蟹膏、白酒、Parmesan Cheese、忌廉…煮 Risotto, 再加上即炸軟殼蟹。會有理由唔好食嗎?雖然我無食過那位七星米芝蓮大廚做的威靈頓牛柳,唔清楚何謂頂級水準。但這裏的對我而言也相當不錯。

威靈頓牛柳套餐 (二人用) $598

頭盤: 輕煎鵝肝
輕煎鵝肝

餐湯: 周打蜆湯
非常香滑。蜆肉煮嘅時間剛剛好,唔會過 “老”,好鮮嫩。
周打蜆湯

主菜: 傳統英式威靈頓牛柳

主菜: 白酒蟹肉燴飯

2018-10-29
$300 (Dinner)
輕煎鵝肝
周打蜆湯