2024-08-03
麵屋福已經係道好多年, 疫情期間仲曾經例必排長龍。 挨過咗疫情, 依然健在, 只不過見到少咗排長龍, 其實佢地質素無變差過, 要排都多數係中午人人都趕既繁忙時間。78蚊既魚介豚骨沾麵, 其實係Menu上最基本、最簡單既選擇, 亦都係最平, 午市仲送汽水。多人叫既仲有黑蒜油同蕃茄湯, 但我覺得Basic既魚介豚骨已經好好。起初我並不熱愛魚介豚骨, 所以連附近仍然成日排長龍既台風都少食, 但係麵屋福既魚介豚骨湯底令我改觀, 開始接受呢種「重口味」。濃厚湯汁味道複雜, 仲加埋少量柚子, 食晒麵有湯剩真係太浪費! 老細1D都唔孤寒, 次次都有魚介粉一大羹, 仲有時會有free upgrade做三塊紫菜。餸方面, 兩大塊叉燒, 起碼有2mm厚。好多拉麵店都只係跟半邊蛋, 麵屋福係每碗都有全隻蛋, 仲好入味, 保證流心。 鐘意食蔥既, 基本上啖啖有, 夠食唔洗加。 麵既份量唔止多, 仲夠晒彈牙, 但要食得夠快, 否則會黏埋一餅。 啱架啦, 食快D, 食完咪阻住個地球轉, 出面可能排緊隊呀! 78蚊在香港拉麵標準而言, 真係算平! 佢仲平得來, 又好食又夠飽! 來咁多之, 暫時未見過有人嫌唔夠食,
78蚊在香港拉麵標準而言, 真係算平! 佢仲平得來, 又好食又夠飽! 來咁多之, 暫時未見過有人嫌唔夠食, 要叫替玉。 呢位據聞日本學藝既老細, 真係又做到野, 又令客人食得滿足又滿意, 大家要多D來支持!
紙巾提供: 有
廁所狀況: *** (尚算乾淨, 但極度迫夾)
回味指數: ****
翻兜指數: *****