2018-04-13
呢間位於北角的日本菜小店,位置不起眼,舖面細細,但卻有超高質素的食物同殷勤的店員,店員會細心咁問我地對食物的意見,又會熱情咁同我地介紹不同嘅酒,因為呢間小店主打好多款特別的酒,經店員介紹後,好少飲清酒嘅我地都忍唔住叫左一支淺嚐一下。黑松露帶子沙律 $58好香黑松露味,帶子略為煎一煎好香口,配埋蕃茄、青瓜、沙律菜,仲有酸酸地嘅沙律醋,係好清新的小食。特盛甲羅丼 $168包括2個松葉蟹蓋,分別係海膽同埋九頭龍清酒煮松葉蟹肉,店員教我地將呢2個蟹蓋嘅料,連埋蛋黃一齊撈落個蟹籽飯,好香好好味呀,仲有少少炭燒的味道,每一啖都有好豐富嘅口感,食完係好滿足!海膽 $280海膽係時價,所以可能價錢會有變,我地以為夾紫菜夾飯會好食,原本唔包飯的,但店員好好話送一碗俾我地,但我地發現原來就咁用紫菜同青瓜絲夾住嚟食先係最鮮味!呢個真係無得輸,海膽又鮮又滑,超好食!長野純米吟釀 $35店員話呢隻係長野縣北阿爾卑斯山嘅之地酒,特點係醇厚香濃,米香扎實,我唔識分架其實,但覺得飲左落去有一陣暖流,好暖胃,米味就唔太重,反而酒味好出,呢度只係2小杯份量,但飲完都有啲wing wing地。
黑松露帶子沙律 $58
特盛甲羅丼 $168