2021-06-11
平日晚上去食飯,或許總覺的茶記/ 街邊檔等先係性價比高,但當去過將軍澳天晉匯的御名園後,完全讓我對晚市去中菜食肆改觀。 有鮑魚有花膠,又有雞仲有蟶子, 所有貴價菜色原來平民價錢就已經食到, 完全抵過自己買自己煮。 最重要係依啲菜式係 高級中菜師傅先至做得好,我除咗用價廉物美性價比高去形容御名園,的確搵唔到再好的形容詞。脆香糯米釀雞翼坐下就先來一碟開胃頭菜吧 ,雞翼外皮炸得香脆可口,啖啖肉嘅雞翼肥美飽滿。 雞翼肉汁與糯米臘味的油香非常匹match鮑汁扣原件花膠今期限量發售,29.8一件唔係唔食ar ma,用上古法燜扣,入口鮮甜,口感煙韌有彈性, 第一道菜 就已經滿滿骨膠原。而且是人頭計,想食多件都唔得,叉燒飯價錢, 完全無可挑剔。原隻六頭鮑魚伴椎蓉食得花膠當然要配埋鮑魚吧, 完全係上等婚宴貴價菜色。 六頭鮑魚色澤呈淺啡色,味道鮮美口感細膩,香味濃郁仲好滋補養顏。晚市組合當去茶餐廳炒一個小菜都要八九十蚊, 呢度嘅晚市組合, 海鮮燒味文昌雞雞,各款即叫小炒配任答,都只係一百九十多元起, 唔叫返套都唔對得住自己吧。金蒜銀絲蒸聖子空運聖子皇, 一上檯就知道冇叫錯。 四大隻銀絲蒸聖子,色白味鮮又肉
脆香糯米釀雞翼
鮑汁扣原件花膠
口感煙韌有彈性, 第一道菜 就已經滿滿骨膠原。
而且是人頭計,想食多件都唔得,叉燒飯價錢, 完全無可挑剔。
原隻六頭鮑魚伴椎蓉
晚市組合
金蒜銀絲蒸聖子
空運聖子皇, 一上檯就知道冇叫錯。
四大隻銀絲蒸聖子,色白味鮮又肉厚,更重要的是爽口非常,鮮甜又多汁。
御膳房頭抽文昌雞
套餐另一配搭叫了御膳房頭抽文昌雞,頭抽豉味香濃、 雞身富光澤,咬落肉嫩滑,
並帶有點點酒醇甘香,都是頭抽的餘韻。
金獎蝦醬海珊骨
除了晚市套餐, 我覺得嚟到御名園最不得不order 的是這道 得獎名菜金獎蝦醬海珊骨,
海珊珊骨即叫即炸,口感肥而不腻,落口那陣濃郁嘅蝦醬香味 立刻撲鼻而來,
而且炸得酥香又有淡淡的豬肉香味, 攞金獎果然係實至名歸
瑤柱海味雜菜煲
總要叫點菜吧, 這個海味雜菜煲超豐富的, 菜色簡單名貴 ,睇得出店家不計成本。
瑤柱 大大隻蝦米竹笙,仲有厚肉冬菇, 都加添了雜菜煲的鮮甜。