2023-06-15 72 views
朋友升職請食飯,當然要搵個靚靚地方☺️☺️喺OpenRice見依間餐廳有好多正評,就book左。法國菜或者fine dinning唔係成日接觸,有機會就當然要試試啦🥰🥰環境幾舒服,店員親切,會介紹餐酒配搭,又會講解每一道菜式嘅材料同特別之處三款餐包French roll 柔軟得黎,口感做到少少煙韌彈牙👍🏼👍🏼餐前小食一層層自家製薯片,夾住鬆軟short ribs,再加埋面頭脹卜卜嘅三文魚子,口感豐富,味道濃郁,令我個胃都開始進入狀態🤤🤤油甘魚食得多,擺盤咁靚嘅都係第一次見☺️☺️油甘魚刺身配上青瓜醋汁、魚子醬、sour cream,涼涼哋,幾清新,又精緻,真係好靚🫶🏻🫶🏻鵝肝凍高貴嘅食材,靚靚嘅擺盤🥰🥰鵝肝味道濃郁,好突出配杏脯醬同沙律,平衡返就冇咁油膩期待已久嘅湯🎈中間有泡沫既係牛肝菌忌廉湯,味道濃郁,口感濃稠,仲有好多牛肝菌粒粒,帶有少少甘香。我自己就比較鍾意隔離細細杯嘅羊肚菌清湯,菇味非常香濃,慢慢㗳真啲😌😌香煎油封鴨法國菜必食🔥🔥比想像中細,但比想像中更出色!外面煎得非常香脆,中間嘅肉係好幼嫩,而且唔係死咸,做得非常好👍🏼👍🏼👍🏼朋友就最愛呢一款:脆炸阿根廷紅蝦外面一絲絲嘅脆脆,做得好
法國菜或者fine dinning唔係成日接觸,
有機會就當然要試試啦🥰🥰

三款餐包
French roll 柔軟得黎,
口感做到少少煙韌彈牙👍🏼👍🏼

餐前小食

鵝肝凍
高貴嘅食材,靚靚嘅擺盤🥰🥰
鵝肝味道濃郁,好突出
配杏脯醬同沙律,平衡返就冇咁油膩

期待已久嘅湯🎈

香煎油封鴨
法國菜必食🔥🔥
比想像中細,但比想像中更出色!

朋友就最愛呢一款:脆炸阿根廷紅蝦
外面一絲絲嘅脆脆,做得好幼細,完全唔會拮口。蝦肉味道亦好突出,好鮮甜!配埋軟綿綿嘅椰菜花忌廉,非常夾👍🏼👍🏼👍🏼

香煎特級西冷配芥末籽薯仔卷
特級西冷,切開見到就知真係好高質,好粉嫩!肉味香濃,肉汁滿滿!

甜品賣相亦相當精緻🫶🏻
薄薄脆片包住香蕉,清甜,口感又豐富,一啲都唔膩🤤🤤

整體嚟講,成餐飯都非常賞心悅目
間中享受一個奢華嘅晚餐,品嚐精緻又美味嘅食物,真係一件好幸福嘅事🥰🥰