2008-12-17
週末早上阿寶大喊話要去飲茶~於是即刻做野,叫埋tama,師兄甲立刻開車去~上次黎呢邊飲茶(鍾菜)既印象超差~所以呢次反而寄望無咁大~一上到去~十二點幾無咩人~大概得五六檯客~裝修都唔係好豪~幾舊~但都叫做ok~唔緊要~最重要係d點心好食~跟住就一口氣點左九碟點心~大蝦沙津盞: 有一隻幾大隻嘅雪蝦~沙津幾新鮮~唯獨個"盞"d皮太厚~ ok 奇妙三文魚批: 真係幾奇妙~將d三文魚醬釀入批中再焗~再掃上蜜糖係批面!good~五香金錢肚: ok大碟~不過味道算是比較普遍的一味~爽滑叉燒腸: 呢度d腸粉幾靚~可以一試~香煎蘿蔔糕: 而家先知完來tamama好鍾意食呢樣野~唔錯~煎得夠香~香煎西洋菜餅: 第一次食呢種餅~入面全部都係菜~其實真係好似食菜咁~缺點係多油了一點~流沙奶王飽: 正~有我之前係中山食個d六,七成水準~係香港食到~難得!皮薄饀靚夠軟滑~個饀如果能夠再改善下就真係perfect~麻蓉煎堆仔: 阿寶話好正~新鮮熱辣炸起~麻蓉饀又正~芝麻卷: 係冷食的~略嫌芝麻味唔夠重~可以唔試~~總結來講各樣點心都有中上嘅質數~人又唔多~又唔洗等位~食物新鮮~唔會好似d好多人嘅茶樓咁整定d野等客
上次黎呢邊飲茶(鍾菜)既印象超差~所以呢次反而寄望無咁大~
唔緊要~最重要係d點心好食~跟住就一口氣點左九碟點心~
五香金錢肚: ok大碟~不過味道算是比較普遍的一味~
爽滑叉燒腸: 呢度d腸粉幾靚~可以一試~
麻蓉煎堆仔: 阿寶話好正~新鮮熱辣炸起~麻蓉饀又正~
芝麻卷: 係冷食的~略嫌芝麻味唔夠重~可以唔試~~
總結來講各樣點心都有中上嘅質數~人又唔多~又唔洗等位~食物新鮮~唔會好似d好多人嘅茶樓咁整定d野等客人黎食~
講埋呢度嘅價錢~星期六,日早午下午茶都~有五折~
四個人食左咁多野都係一百四十幾埋單~好抵食~特別係週末!推~