2020-09-23 1056 views
V walk 新開咗一間豚王拉麵, 因為我自己好鍾意食辣,所以就嗌咗個赤王。而我朋友諗唔到食咩,見到綠色湯底嘅拉麵就好有興趣,詢問之下呢原來綠色嘅湯底係因為有橄欖油,同芝士,聽落都幾得意就哎來試下。翠王的芝士同橄欖油,同豚骨湯底出奇地夾,芝士同橄欖油味都好濃。不過我同朋友都覺得有少少怪怪哋,因為呢個組合的味道,好似食緊西餐嘅感覺。赤王個秘製辣醬汁真係幾正,好香蔴味,連我食得辣嘅都覺得呢個拉麵幾辣下,真係食得辣先好哎,佢嘅肉碎好多,配埋辣嘅豚骨湯底真係一流。不過覺得湯底有d少,食左一陣就剩番好少湯。豚王嘅拉麵係冇蛋嘅,如果想食呢就要分開嗌。隻蛋要17蚊,好似有啲貴。。但係食完第一啖之後就覺得值。個蛋心做得岩岩好,好香蛋味,又唔會太咸。總括嚟講豚王拉麵嘅湯底係比較濃厚嘅,鍾意濃味豚骨拉麵嘅朋友,都可以來試下呢個赤王同翠王。

• 赤王