2012-11-27 75 views
耐唔耐就會走一轉Starbucks睇吓有無新野。Lemon Tart由我寫Lemon Tart其實不公平,因為食親甜品都唔會揀酸味嘅,例如:檸檬/raspberry味。(除咗caffè HABITŪ嘅檸檬蛋白撻)呢款檸檬撻對我黎講係幾酸,同埋唔鐘意佢面層薄薄嘅啫喱,好甜。但撻底幾鬆化,有牛油香。可能有人鐘意,但就唔啱我胃口了。Blueberry Muffin好搵笨,收我16蚊嘅Blueberry Muffin入面嘅藍莓寥寥可數。Muffin始終都係La Rose Noire Bakery嘅足料好味又大件又抵食,只需13蚊。小龍蝦露荀甜椒蛋批蛋算幾滑,料都多,有露荀,甜椒,蕃茄,茄子同埋洋蔥。批底有牛油香,鬆化,係一貫水準。唯一唔好係小龍蝦肉質好老。Blueberry Cheese Cake(藍莓芝士蛋糕)見到Starbucks長期有呢款Cheese Cake坐鎮,又好似幾多人嗌,一於試吓。芝士味幾濃,質感順滑,溶溶地幾討我心;配上牛油餅底以及大大粒新鮮藍莓(好多啊~讚!唔係藍莓醬),三十蚊實在抵食。Crunch Cake食完都無乜印象。只係記得cream太薄,蛋糕鬆軟度ok,中間有一層
耐唔耐就會走一轉Starbucks睇吓有無新野。

Lemon Tart
可能有人鐘意,但就唔啱我胃口了。

Blueberry Muffin

小龍蝦露荀甜椒蛋批
蛋算幾滑,料都多,有露荀,甜椒,蕃茄,茄子同埋洋蔥。
批底有牛油香,鬆化,係一貫水準。
唯一唔好係小龍蝦肉質好老。

Blueberry Cheese Cake(藍莓芝士蛋糕)
芝士味幾濃,質感順滑,溶溶地幾討我心;

Crunch Cake
食完都無乜印象。
只係記得cream太薄,蛋糕鬆軟度ok,中間有一層焦糖,又係好薄。

Hazelnut Cheese Cake(榛子芝士蛋糕)
Hazelnut Cheese Cake
影得唔好,sorry,因為係takeaway,層cream樣衰咗。
芝士和榛子兩者味道平衡,不錯,仲食到不少榛子碎粒。
但質感過於硬實,唔滑,比Blueberry Cheese Cake差太多喇。