🔻📍位於銅鑼灣登龍街地庫-台灣菜稻埕新既形象,以華麗嘅紫色作主調,展現一種高貴有格調嘅感覺。近入口位置有悉心擺設嘅月球燈,配上月球燈影及乾花,感覺由日間走進醉人月夜,非打卡不可❕☺️由於一早已經book定枱,店員安排咗座位闊落嘅卡位,而且店內樓底高,突顯店內空間感🥰 華麗嘅裝修加上店員嘅有禮招待,好有台灣人嘅親切感。🌕 ғʀɪᴇᴅ ᴘᴏʀᴋ ᴄʜᴏᴘ ɪɴ ᴛᴀɪᴡᴀɴᴇsᴇ sᴛʏʟᴇ ᴡɪᴛʜ ᴛᴀɪᴋᴇɴ ᴘʀᴇᴍɪᴜᴍ ʀɪᴄᴇ ᴡɪᴛʜ ʙʀᴀɪsᴇᴅ ᴘᴏʀᴋ 鹽酥豬排滷肉(台稉米)飯💲92🌟推薦指數:●●●●◐😋鹽酥豬排皮薄香脆,最重要係佢唔會過多調味,肉質鬆軟,而且已經切好晒上枱非常容易入口。滷肉飯亦都係台灣嘅地道菜式,特製醬汁燜煮過嘅豬肉,味道腍鮮帶甜,混合埋口感香甜Q彈既台稉米,真係令人一啖接一啖停唔到口‼️‼️‼️🌕 ɢᴏʟᴅᴇʀɴ sᴀʟᴛᴇᴅ ᴇɢɢ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴡɪɴɢs 金沙蛋黃單骨翅💲62🌟推薦指數:●●●●○以「井字型」上枱,增加咗視覺享受🤩 單骨雞翼食起上嚟真係會冇咁狼狽❕卜卜脆既口感配上淡淡鹹香嘅蛋黃,食落相當過癮。如果可以做到蛋黃起沙嘅口感,相信味道
🔻

推薦指數:●●●●◐

推薦指數:●●●●○

以「井字型」上枱,增加咗視覺享受🤩 單骨雞翼食起上嚟真係會冇咁狼狽❕卜卜脆既口感配上淡淡鹹香嘅蛋黃,食落相當過癮。如果可以做到蛋黃起沙嘅口感,相信味道會更加有層次。

🌕 ᴍᴀʀɪɴᴀᴛᴇᴅ ᴛᴀɪᴡᴀɴ ᴛᴇᴍᴘᴜʀᴀ 白滷水甜不辣💲52🌟
推薦指數:●●●●○

非常期待嘅菜式,台灣嘅正宗小食,喺台灣基本上係隨處可見,我印象既甜不辣都係長條形狀,但稻埕既甜不辣係圓形既,而且賣相非常的骰,沾一沾甜辣醬,口感非常Q彈,即時覺得食到家鄉嘅味道。

🌕 ᴘᴇᴘᴘᴇʀ sᴄᴀʟʟɪᴏɴ ᴀɴᴅ ᴘᴏʀᴋ ʙᴜɴs胡椒三星蔥肉包💲62🌟
推薦指數:●●●○○

同其他店舖有分別嘅係,蔥肉包以「冰花底」呈現眼前,相信冇人會抗拒脆卜卜既冰花。蔥肉包胡椒味重,但最重點係三星蔥,識食一定食蔥,三星蔥貴為蔥界名牌,蔥味香甜多汁,略嫌肉餡蔥的份量不夠多,餡肉亦偏瘦肉汁不足,如果可以多啲蔥同肉汁就完美喇‼️

🌕 ғʀᴜɪᴛ ᴛᴇᴀ 時令水果茶💲42🌟
推薦指數:●●●●●

台式菜必點飲品‼️裝滿水果嘅茶壺賣相吸晴,無化學水果香精味值得一讚,清幽既茶香加上清新自然的水果味,瞬間感受到夏日既氣息❗️

🌕 ʙʟᴀᴄᴋ sᴇsᴀᴍᴇ sᴏʏ ᴍɪʟᴋ 黑芝麻豆漿💲25🌟
推薦指數:●●●●○

黑芝麻豆漿係健康之選‼️黑芝麻豆漿上面真係有一粒粒嘅黑芝麻,令到成個賣相即時加分,唔會只有豆漿咁單調👍🏻入口有淡淡的黑芝麻味道,而且唔會過甜,真係老少咸宜。

評價:8/10

2022-05-09
$180 (Lunch)