2021-12-13
講起煲仔飯,就一定唔可以唔試呢間米芝蓮名店——「坤記煲仔小菜」!呢間係我目前為止試過嘅煲仔飯之中,認為最好食嘅一間! 呢間煲仔飯長期都係大排長龍!餐廳18:00開始營業,我哋平日17:50咁上下去到噗間餐廳開門,去到已經好多人喺度等緊,都等咗成45分鐘先入到座!食完出到嚟門口依然都超多人等緊位~大家如果想去食就要早啲或者book定位啦~ 上網睇咗好多食評同YouTube片,都話呢間出名服務差、店員躁底,不過當日去到又唔覺bo,店員態度幾好,等位期間仲攞啲凳招呼我哋坐住等~ 同一般煲仔飯餐廳比,呢間嘅價錢會貴啲啲,成百蚊一個煲仔飯~但絕對係物超所值,就算係二百蚊一個我哋都會去食!因為真心好食,名副其實! 食煲仔飯最鐘意就係食個飯焦,呢間個飯焦真係做得好好,時間、火候都控制得好好,飯焦厚身呈金黃色,一啖咬落超香脆!白飯都做得好好,粒粒分明,口感一流,再加埋個甜豉油,超正! 🧡白鱔排骨飯($115)白鱔真係超驚艷,爽口又惹味,尤其個醬汁,超正!到依家都仲回味緊,超推介! 🧡臘味油鴨飯($95)臘味油鴨飯係煲仔飯經典配搭,不過呢間嘅臘味油鴨飯比平時食過嘅好食好多!本來個飯已經好好食,臘味啲油
🧡白鱔排骨飯($115)
🧡臘味油鴨飯($95)
臘味油鴨飯係煲仔飯經典配搭,不過呢間嘅臘味油鴨飯比平時食過嘅好食好多!本來個飯已經好好食,臘味啲油滲咗落飯度,變得更好食,無得彈!