2023-02-27
重慶大廈地庫經過翻新之後成為地下街食肆, 仲改左名叫Health。雖然新開, 裡面都有不用菜系嘅餐廳, 好似越南菜, 西餐, 台灣菜, cafe等。但超人氣嘅都係Ha Noi越南菜, Lunch時間要等位呀!呢間Ha Noi越南菜原來係之前食過幾次嘅越式河內粉麵分店, Menu同價錢雖然一樣, 但呢間用餐環境就闊落, 舒適啲, 感覺亦更乾淨舒服, 籐椅木枱, 牆上掛上單車和越南草帽, 越南農民的大畫像, 令餐廳充滿越式風情。打開餐牌, 選擇夠多, 湯粉, 撈檬, 飯類, 一應俱全, 就連小食都有極多選擇, 樣樣都想食, 亦都有套餐可以揀。河內生牛肉湯河粉 - $60河粉好順滑🍜, 份量好足, 牛肉既熟度可以按照自己口味泡到喜歡的熟度, 生牛肉肉質嫩滑唔鞋口, 啖啖肉, 湯頭鮮甜, 配埋洋蔥, 芫荽, 香茅, 香葉味道更加提升, 但又唔會好鹹, 真係連湯都飲埋呀!👍🏻👍🏻越式香茅豬扒湯河粉 - $64香茅豬扒🥩兩面都炸到金黃色, 一啲都唔肥, 入口酥脆, 內裡又充滿肉汁。湯頭都好鮮甜, 配埋洋蔥, 芫荽, 香茅, 香葉味道更加提升。越式炸蝦餅 - $72(惠顧湯粉、撈檬、飯類追加小食+$
河內生牛肉湯河粉 - $60
越式香茅豬扒湯河粉 - $64
越式炸蝦餅 - $72(惠顧湯粉、撈檬、飯類追加小食+$32/細)
主菜可以添加小食, 其中一個叫蝦餅,🦐 佢炸得金黃脆口, 爽彈鮮味, 蝦餅食得出係即叫即炸, 鮮蝦味濃, 熱辣辣, 配上越式酸甜醬汁, 好食到唔停得口呀!
越式炸春卷 - $48 (惠顧湯粉、撈檬、飯類追加小食+$23 / 2件)
春卷配料夠多, 有粉絲、木耳、椰菜🥬、蘿蔔🥕, 咬落去夠爽口, 口感相當豐富。而且都炸到金黃色, 最鍾意外皮炸到夠脆又夠薄, 正呀!
特色飲品
青檸梳打 - $30 (惠顧湯粉、撈檬、飯類追加特色飲品+$12)
呢杯真係越南菜必叫呀!🍹
熱情果水 - $30 (惠顧湯粉、撈檬、飯類追加特色飲品+$12)
熱情果酸酸甜甜, 絕對能帶起食慾, 其實我好鍾意熱情果, 因為咬落去嗰粒種子有脆脆地, 有咬口。🍹