2022-05-02
包係我至愛,咩包我都鐘意食。我家老闆見到有人介紹屯門區有間越南法包,當然要帶我去試吓啦。去到見到已經有一埋人在鋪前面,心諗唔係掛咁多人嘅,會唔會等好耐呢但都黎到無理由唔試吓啦!這店沒有堂食,只有外賣。本來想食春卷,點知今日賣晒,咁我哋就叫左「越南雞肉法包、香茅豬肉法包、雞扒飯同香茅豬扒撈檬,凍咖啡+薄荷葉青檸梳打」外賣回家。兩款越南法包,賣相相當吸引,脆卜卜嘅包面唔會好似一般法包咁食到上顎損晒,脆而鬆軟包入面有大量紅白蘿蔔絲,兩款嘅肉都好軟熟,香茅豬肉比雞肉野味好多,兩個包嘅餡料相當鼎誠。雞扒飯原來有隻煎蛋🍳,滿滿嘅雞扒加上煎蛋飯,睇到都相當滿足。香茅豬扒檬一樣相當大盒,份量相當多,豬扒仲切碎上,食起來非常方便,可惜…..可能店舖太忙,竟然比漏咗檬粉嘅酸汁,撈檬變左乾檬失色越南咖啡非常好飲,而這杯薄荷葉青檬梳打又無左塊薄荷葉,最後又變左一杯梳打水雖然第一次食,店舖有少少甩漏,但食完已經想食第二次,因為個法包真係好好食又好抵食未夠一星期已心癢癢又再食第二次,今次終於食到春卷第二次就食左春卷檬粉、香茅豬扒飯、豬肉同牛肉法包加越南咖啡。原來春卷真係好好食嫁,大條又脆今次檬粉無漏酸汁喇法包試左
未夠一星期已心癢癢又再食第二次,今次終於食到春卷
原來春卷真係好好食嫁,大條又脆
今次檬粉無漏酸汁喇
法包試左三款,暫時都覺得最好食嘅係豬肉法包
兩次嘅飯嘅賣相都唔一樣,唔知是否兩個唔同廚師嘅出品呢
但整體係