2023-02-07
約咗去朋友屋企燒嘢食,出發買嘢前先同另一位朋友食碗麵打打底我揀咗牛三寶米粉配韭菜餃,朋友就揀咗個崩沙腩河粉配牛筋。呢度店員介紹試下個有骨脆魚皮,我哋之前都冇試過就決定試下。等嘅期間見到有好多人嚟買生料(聽佢地咁嗌,即未煮外賣走),對我哋嘅食物更加期待!等咗陣我哋嘅食物就準備好喇,睇見都好開胃,舐舐脷!我個牛三寶有牛筋,牛肚同牛腩,份量十足,配埋非常新鮮嘅韭菜餃,好味道。 牛三寶炆得夠淋夠入味,牛肚淋得嚟又咬口,牛腩肥瘦得宜,當然同朋友嘅崩沙腩畀就佢嗰個再好味啲,但係我呢個牛腩都相當唔錯!牛筋大大條,米粉亦都好多,真係豐富又飽肚。朋友個崩沙腩河粉雖然貴過一般牛腩,但真係超值,量多唔講,係個質素,牛有肉香味,又有脂肪連住,咬落去嫩嫩油香,又係大大碗,再加大大條嘅牛筋,飽到我地都唔知之後仲燒唔燒到野食最後要讚下個有骨魚皮,比起一般無骨魚皮更好食,勁脆,脆得誇張,魚皮個種香味更香濃,係無咁吸湯,所以更脆,唔係周圍有得食,所以值得推介!
等咗陣我哋嘅食物就準備好喇,睇見都好開胃,舐舐脷!