2019-03-05
同老婆去咗行鶴咀 ,行完出返嚟已經超餓 因為我住深水埗,真係好少黎港島, 咁就即管搵下附近有咩火鍋食, 而我係一個酒樓控, 見到呢間富港 150蚊埋單,咁就梗係要試下啦, 本身都完全冇期望, 入到嚟見到場就真係畀佢嚇親。我嗰嚇親定係嗰場特別新淨, 雖然佢真係好新淨係我見到佢嗰啲任人攞嘅熟食我都真係唔夠膽攞住,問一問個侍應我係咪可以食先! 因為裏面嘅嘢食好靚,仲要好味,彷彿係好似人哋去茶樓側邊,攞左逐碟收錢嗰啲咁嘅格局有我最鍾意食山竹牛肉,平時我喺酒樓飲茶我自己都食兩籠, 跟住個 叉燒酥 勁正,又有牛肉腸勁正, 茶葉蛋鹹水角, 呢啲熟食喺我同我老婆最肚餓嘅時間救咗我哋旁邊正常有醬料, 亦都有煲得好正嘅糖水任飲嘅嘢,有我童年回憶最鍾意嘅蜜桃茶, 同埋有一隻唔係好甜嘅冰紅茶, 係冇啤酒啫重頭介紹嚟啦呢度啲肥牛同出面酒樓嘅質素完全唔同首先佢唔會切得好厚,因為出面酒樓有啲肥牛切得勁厚,本身又勁多根,勁多肥油 基本上你牙力冇返咁上下,一塊肥牛可以 咬半個鐘但係呢度啲肥牛油花算平均,亦都柔軟,,厚薄適中,係好正嘅 而最正嘅就係佢啲海蝦,完全唔梅, 新鮮到極點,四隻一碟 我起碼有食左10碟而其他蝦滑
我嗰嚇親定係嗰場特別新淨, 雖然佢真係好新淨
係我見到佢嗰啲任人攞嘅熟食
我都真係唔夠膽攞住,問一問個侍應我係咪可以食先!
旁邊正常有醬料, 亦都有煲得好正嘅糖水
重頭介紹嚟啦
呢度啲肥牛同出面酒樓嘅質素完全唔同
基本上你牙力冇返咁上下,一塊肥牛可以 咬半個鐘
但係呢度啲肥牛油花算平均,亦都柔軟,
,厚薄適中,係好正嘅
而最正嘅就係佢啲海蝦,完全唔梅, 新鮮到極點,四隻一碟
我起碼有食左10碟
而其他蝦滑,墨魚滑,鯪魚滑,水魷,鯇魚,多款凍丸,蔬菜多到不得了
但我食肥牛同食蝦基本上已經飽咗
幾乎已經淨返最後一張打邊爐台
可想而知佢係有幾多人嚟呢度食
呢度係超級爆場嘅
p.S. 不過唔知係咪基於嗰日有人擺酒嘅問題
因為我真係唔會黎港島嘅,可能平時好啲