聽說Bove的雞蛋仔好受歡迎,即使係要排隊都不減吸引力,所以一於去試下!去到雖然唔係排長龍,但都有一群人係度等雞蛋仔出爐。好多人揀綠茶麻糬雞蛋仔,但我比較喜歡紅豆,所以就要宇治金時。朋友話要鳳梨酥雞蛋仔,所以都試左一個。宇治金時雞蛋仔每粒雞蛋仔都有一粒紅豆。抹茶味唔算濃郁,但都香氣十足。同紅豆一齊食都唔會太甜。鳳梨酥雞蛋仔咬開中間有點點鳳梨蓉,雞蛋仔餅底是原味的,很豐富的蛋漿,唯不夠脆口,餡料可以多一點點。伯爵茶梳乎厘加流心金莎朱古力餡料厚度十足的梳乎厘,空氣感充足,伯爵茶味夠香,唔會過濃,蓋過蛋味。流心的金莎朱古力餡料都好濃厚,唔係水汪汪,好似食緊碎咗嘅金莎咁。同梳乎厘一齊食唔會好heavy,仲食得出淡淡的伯爵茶香。雖然當天快要熱暈了,但大家也還是乖乖的等待新鮮出爐的雞蛋仔和梳乎厘,如真的頂不住就買一杯雪糕吧!

去到雖然唔係排長龍,但都有一群人係度等雞蛋仔出爐。
朋友話要鳳梨酥雞蛋仔,所以都試左一個。

宇治金時雞蛋仔

每粒雞蛋仔都有一粒紅豆。
抹茶味唔算濃郁,但都香氣十足。同紅豆一齊食都唔會太甜。

鳳梨酥雞蛋仔

伯爵茶梳乎厘加流心金莎朱古力餡料