2023-03-28
今晚同朋友去食中式私房菜館「財記辣蟹」, 呢間菜館價錢大眾化, 食辣蟹價錢有平有貴(時價), 平民價錢食到辣蟹。我地今次叫咗幾款小菜, 瑤柱扒時蔬, 椒鹽鮮魷, 鼓椒炒蜆, 豉油皇炒麵。瑤柱扒時蔬 - $128平時做節都會叫嘅瑤柱扒時蔬🥬, 我好鐘意食。呢度整嘅瑤柱鮮甜帶彈性, 香氣四溢, 菜心又煮得啱啱好, 翠綠鮮嫩, 香甜, 成個汁唔會太濃太厚, 又唔太咸, 好有水準。椒鹽鮮魷 - $100魷魚🦑即叫即炸, 送上時仍熱辣辣, 外層脆漿調校得啱啱好, 炸到金黃色, 脆漿夠薄又香脆, 椒鹽味十足, 但又唔會過鹹, 魷魚煙韌彈牙, 食完一件🥢又一件, 佐酒一流。🍻豉椒炒蜆 - $98大牌檔招牌菜之一豉椒🌶️炒蜆, 呢度真係炒得出色, 而且非常大碟, 啲蜆都好大隻, 豉椒味好香濃, 仲有少少辣, 好惹味。豉油皇炒麵 - $68炒麵又係大牌檔經典美食, 早餐送粥更是一流啦! 大大碟, 分量十足, 炒得好有鑊氣, 炒麵🍝非常爽身, 食到底都見唔到好油起碟底, 一啲都唔油膩, 加埋香蔥芝麻, 豉油炒, 簡簡單單, 已經香氣四溢, 又好香口又美味。茶位$10/位, 花生$20/碟#hkfoodie
瑤柱扒時蔬 - $128
椒鹽鮮魷 - $100
豉椒炒蜆 - $98
豉油皇炒麵 - $68
茶位$10/位, 花生$20/碟
#hkfoodie#hkfood#香港美食#銅鑼灣#銅鑼灣美食#財記辣蟹私房菜#豉油皇炒麵#豉椒炒蜆#椒鹽鮮魷#海鮮#CWB#私房菜#銅鑼灣好去處#中菜 #小炒#相機食先 #美食#餐廳推薦