2022-12-27 7 views
好耐冇去韓國旅行,都真係幾懷念當地嘅韓國菜,就係臨出發去韓國旅行前一日搵咗間位於尖沙咀非常道地,因為係當地韓國人開嘅韓國餐廳🍴今日去尖沙咀行完街,今日就決定要去金巴利道韓國食晚飯,朋友推介南大門,去到原來去有分兩辺,一邊食韓燒,一邊就傳統食品,今日唔想咁大油煙,決定揀傳統韓國美食。呢間真係幾有韓國feel,唔單止講佢哋裝修環境,更重要嘅係佢哋所有店員都真係韓國人,非常地道!今日菜單:首先韓式前菜有Kimchi,醃蘿蔔,翠玉瓜,矮瓜,全部韓式醃制好開胃。韓國嘅錢塞其實我都好鍾意食,全部兩盤都係酸酸甜甜辣辣哋,好開胃,特別係泡菜係我最鍾意食嘅韓國伴菜。牛肉石頭鍋飯- 同行朋友鍾意食石鍋飯熱辣辣大大碗,配料有好多大豆芽蘿蔔絲,紫菜,再撈埋韓式辣醬,味道幾有層次,朋友食完話牛肉味夠濃郁。海鮮煎蔥餅- 呢款煎餅好香,點餐之前睇佢哋餐牌搵吓有咩好食,見到幅相覺得呢個煎餅好吸引,於是乎就點來試一試。佢嘅口感有少少似蔥油餅咁煙靭配上雞蛋嘅蛋香味道,再加埋海鮮做配料,裏面有魷魚八爪魚配合埋一齊都好香口,個人覺得呢款值得推薦!海鮮豆腐湯- 海鮮豆腐湯辣到啱啱好,裏面配料都夠多,蜆仔鮮甜,蝦亦都幾彈牙,另外

今日菜單:

海鮮豆腐湯- 海鮮豆腐湯辣到啱啱好,裏面配料都夠多,蜆仔鮮甜,蝦亦都幾彈牙,另外佢會配一個白飯一齊食,好似湯飯咁。整體餐廳每一款食物嘅份量都偏大分,真係唔洗驚唔夠飽,值得推薦。