2020-11-24
終於終於我食到啦! 黎到呢度又點少得「天天海南雞」,餐廳好貼心,提供例牌和半隻供客人選擇,因為今次我地得2人所以選了例牌,但例牌份量都蠻多的!雞肉超級幼嫩超滑,配上3種不同醬料更增加風味,而我比較喜歡配甜醬油。如果配上辣醬,建議跟青瓜一起吃,帶點辣又帶點清新。海南雞的好朋友-「可石鍋雞油飯」也超讚呀!由於用石鍋盛載同有木蓋,所以保溫一流,而且雞油好香,唔經唔覺食完一碗又一碗。 除了海南雞出色之外,「鹽磚和牛」都好正,每一粒都好軟身同好香牛味,配上少少鹽,簡簡單單都好味道!同埋用埋粉紅色磚做碟子,吸精程度大增呀! 新加坡菜我另一最愛是「古法肉骨茶」,份量都超大份,肉骨茶足足有4大件肉骨,每件都好軟身,豆卜和支竹吸曬肉骨茶的精華再放入口,簡直回味無窮! 最最驚喜是「松露蝦多士」,件件都鋪滿松露醬,蝦肉份量都好多和好彈牙,每一口都可以食到蝦肉,同埋多士內有墨魚肉更加口感。 本身想試埋甜品,但因為太飽了食不下,所以留番一下次再食啦! 不得不提,餐廳座位好寬敞好舒服,同埋每一台都提供一個茶壺方便客人隨時自行添茶,而且茶好濃和好香,食完一餐咁豐富的新加坡菜再飲番杯好茶做結尾,完美!
海南雞
雞油飯
鹽磚和牛
肉骨茶
松露蝦多士
松露蝦多士
本身想試埋甜品,但因為太飽了食不下,所以留番一下次再食啦!