2017-03-11 3097 views
今日四個人去食新出雪濃湯松葉蟹海鮮塔係HKTV Hall有優惠$988 (4人餐)店內坐位舒服,白色,淺啡色配搭,木枱亦很大張,每人都有3款醬(鹽麻油,辣醬,甜豉油),一支水,一盒紙巾,同服務員放上4款小食。 泡菜,柚子藕片,芽菜,白菜仔。當中柚子藕片很開胃爽脆。 點了松葉蟹餐,就等待食物,服務員先放上雪濃湯,珍珠米,蘿蔔,牛腩件在窩底煮,放上期待蒸籠。蒸籠有溫度計,而枱上亦有一個漏斗,5分鐘一轉。服務員會細心通知你時間,到時叫他們幫你開蓋。服務很貼心。本來都無諗過香港可以食到日本出準,當我見到隻大過我塊臉松葉蟹,真的開心都非筆墨能形容,實在太幸福啦!師傅將蟹膏由蟹殼拆出,放在蟹身上同蒸,蟹身的肉斬好4件方便食,配左西蘭花,苟菜花。蟹肉鮮味,啖啖肉,枱上有剪刀食蟹腳。韓牛下有片超薄蘿蔔(蘿蔔醃過有點辣味),下面用荷葉蒸,所以牛肉唔過火,仲有陣陣荷葉香氣,每人有2件,牛肉軟綿同蘿蔔一同食層次出色。食完2樣貴價菜,其實肚仔已經有1/3食物啦。第2層有鮮蝦,魚腐,東風螺,木瓜,本菇,八瓜魚粒,蕃茄仔,花甲,韓國魚膏絲。 不得不讚韓式風格,就是有蔬菜,蒸熟蔬菜特別甜,平時唔食木瓜男朋友都讚口不
今日四個人去食新出雪濃湯松葉蟹海鮮塔

係HKTV Hall有優惠$988 (4人餐)
柚子藕片,泡菜,芽菜,白菜仔
松葉蟹
食完2樣貴價菜,其實肚仔已經有1/3食物啦。
第2層有鮮蝦,魚腐,東風螺,木瓜,本菇,八瓜魚粒,蕃茄仔,花甲,韓國魚膏絲。 不得不讚韓式風格,就是有蔬菜,蒸熟蔬菜特別甜,平時唔食木瓜男朋友都讚口不絕。
海鮮塔
第4層係新鮮青口,有手掌禁大,好厚肉,同冰鮮味道完全不同,而且唔韌。最特別有放了蟹膏的玉子,玉子帶少甜,配上蟹膏非常鮮味。而且口感一流,驚喜
另外有雲耳,藕片,菇菇非常健康。
超大隻青口
另一盤係溫室南瓜,日本蕃薯,粟米,福袋(海膽蟹子),南瓜很甜皮都食埋,蕃薯更加甜,粟米就超甜粟米,福袋海膽蟹子咸咸地好突出, 最後都最底雪濃湯粥啦,湯白而清,白蘿蔔水份充足無渣,襯托出清湯更鮮味。另外服務員放上芝麻紫菜,泡菜,辣蘿蔔可放粥調味
喜歡濃味可以加一點,但清清的我已覺得很足夠了。

完全托住個肚走,因為太好味啦
必定再番追!
和牛
$250 (Dinner)
Dining Offer
Coupon