2022-08-14
📍金邊粉泰國菜 (粉嶺)粉嶺聯和墟聯和路13號地舖喺粉嶺都食倒好好味嘅泰國餐廳🇹🇭 🥰啱晒一家大細去食💕啲嘢好大碟味道好正宗😋服務員態度都好好㗎👍🏻當然要飲椰青啦!超級大個🤣😋同埋好夠甜啊!(不過其實佢屬於「涼」女仔唔好飲咁多!🥹)泰式刺身蝦🦐我哋嗌咗大份有8隻(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)隻隻都好大隻好新鮮💕👍🏻處理得好乾淨🥰口感軟綿綿😋佢仲會有啲生嘅蒜片同埋泰式秘製醬汁俾你夾埋一齊食🥰(唔食蒜的波享受唔到食蒜嘅快樂呀😖)酸辣椰汁雞湯🍲酸酸地不過就食唔到辣味,好香椰子味🥥配料仲有雞同埋好多菇類🥰鍾意椰香嘅其實都可以試吓😌無骨海南雞(半隻)老闆話雞翼嗰啲位有骨🥹不過其實一咬啲骨都甩出嚟煮得好嫩好滑🥰縮到啱啱好唔會柴💕馬拉盞炒通菜🥬個人鍾意馬拉盞係因為我覺得佢有啲鹹香鹹香😋同埋覺得佢同通菜好夾😌(小小推介椰菜苗其實都好食😆)炒得好有鑊氣🔥泰式乾炒河粉(雞🐔)佢有得揀豬牛雞或者海鮮🥰睇大家鍾意食乜嘢肉類😋因為我全家都好鍾意食雞所以都叫埋雞肉😆炒得超級乾爽唔會濕粒粒😆一樣好夠鑊氣🔥💕同埋佢啲河粉係大大片好特別😆椰青小知識🥥打開個椰青如果啲嘢肉係硬啲即係代表老啲😌,咁啲嘢青水就會好甜啦👍🏻如果椰青肉係軟綿綿的
📍金邊粉泰國菜 (粉嶺)
粉嶺聯和墟聯和路13號地舖
泰式刺身蝦🦐
酸辣椰汁雞湯🍲
無骨海南雞(半隻)
馬拉盞炒通菜🥬
泰式乾炒河粉(雞🐔)
椰青小知識🥥
打開個椰青如果啲嘢肉係硬啲即係代表老啲😌,咁啲嘢青水就會好甜啦👍🏻如果椰青肉係軟綿綿的話即係後生啲🤣相比之下啲嘢青水就會冇咁甜😆
報告完畢🫡