2014-10-02
朋友仔生日話想係中環dinner,立即諗起glasshouse。好懷念佢個banana creme brûlée,於是馬上book位。最後book左6點鐘,但要7點半交枱。首先order左個Crispy fries with black truffle mayo,d薯條熱辣辣,粗幼適中。d醬有好香濃既黑松露香味。一齊食簡直好食到唔停得口Rice paper & red beetroot roll,味道ok。呢個Pad Thai比較特別既係用左墨魚汁麵黎做,但食落味道一般,無論麵定係d材料本身口感都比較硬身,覺得d麵同d材料係分開,兩者好似無融為一體咁,自己唔係咁鍾意。最後既主角當然係banana creme brûlée初時見食評有人推介,心諗係咪真係咁好味呀?但點知第一次食時,第一啖放落口,我同個friend都同時望住大家,忍唔住講左句:真係好好味!味道同記憶中既一樣,好好味👍好軟滑。無諗過香蕉同creme brûlée兩者係會咁match。建議先加少少espresso試下個味先,如果一次過倒晒杯espresso落creme brûlée 驚會太苦,食唔到個甜味。
最後既主角當然係banana creme brûlée