2024-11-18
認真諗吓,真係好耐好耐冇嚟過樂富食飯,雖然話細細個有住過喺樂富,但係對呢邊嘅餐廳真係冇乜印象,好彩今日有同事帶路,先至搵到一間咁出色嘅越南餐廳!呢間餐廳裝修好特別,喺街道行其實已經覺得佢嘅門面好搶眼,入都係更加係覺得所有細節都係精心挑選過嘅,當然啦最緊要都係食物都十分之高質!首先要讚一讚,呢度真係好有儀式感,每叫一碗湯河,佢都係搵個好復古嘅水壺倒啲湯底出嚟,啲湯底仲要好濃郁,好清甜。峴港特級崩沙腩配手工河啲崩沙腩好好食,厚切咁樣上,但係完全冇鞋!峴港騸牯牛三寶就有牛頸脊、牛坑腩、鮮牛丸,全部都好好味,但係呢一款我哋就要咗檬粉。我自己就比較鍾意檬粉,因為覺得佢口感比較煙韌。小食方面就要咗個炸豬肉,炸得好酥脆,而且我好欣賞佢個醬汁,令到成件事冇咁油膩。最後都加點咗一個越式法包,好鍾意佢哋嘅pate,加上係即叫即做,個包係烤得好香,呢個我都覺得係呢間餐廳嘅必點item。飲品方面就要咗passion fruit味嘅百子茶同香茅青檸soda,百子茶用嚟打卡一流!當然兩杯都唔會過甜,幾清新,夠refreshing。