2015-07-25
難得入到西貢,當然要朝拜一下呢間有名食牛扒嘅餐廳,我想試呢間嘅牛扒好耐架啦!一入到餐廳就已經覺得好浪漫,玻璃彩繪小台燈,微暗泛黃嘅燈光,已經令我覺得好放鬆好舒服。好適合同好知己或情侶來這裡,喝杯紅酒,享受下浪漫晚餐。於是我同朋友每人都叫左個鐵板扒餐。我叫左個牛柳鐵板扒餐 $178套餐配有忌廉蘑菇湯,味道不錯,可以再濃味小小,自己有加黑椒粉。什果沙律就幾好味,主要水果有蘋果,菠蘿,粟米,沙律醬味道不錯很開胃。然後套餐仲附有牛油多士,非常重嘅牛油味,而且隱約有淡淡蒜香,趁熱食較香脆好味。然後主菜終於來了!牛柳叫左五成熟,鐵板上配以香濃蘑菇汁,一上枱香氣襲來!真是不得了。我已經急不及待想馬上嘗一口,發現一落刀,肉質非常柔軟,不用兩三下便能輕易切開。看得出是剛剛好的五成熟,肉質呈嫩粉紅色,但又不會滲出血水!證明廚師經驗很到家 (讚) 口感柔軟香滑,你會發現越咀嚼越多肉汁滲出!非常超級地好味!肉色食到最後依然呈嫩粉紅色,可見整塊牛柳扒受熱均勻!唔會一邊太生一邊太熟,真係好林好好味呀!(心心眼)朋友就叫左個七成熟嘅牛仔骨 $168跟牛柳相比牛仔骨肉質較結實,較有咬口,而且較重牛味,配
於是我同朋友每人都叫左個鐵板扒餐。
我叫左個牛柳鐵板扒餐 $178
朋友就叫左個七成熟嘅牛仔骨 $168
跟牛柳相比牛仔骨肉質較結實,較有咬口,而且較重牛味,配以蒜蓉汁味道反而比較香甜,喜出望外的一個配搭,朋友很喜歡!絕對值得一試~
服務方面也不錯,招呼我們的年輕男孩都幾有禮貌,態度也殷勤,不時幫我們加水。加上環境氣氛很好,其他食客也算安靜,令整個用餐過程都很愉快。這一頓美味的晚餐也只是平均每人$200,個人覺得很值得啦~