2020-06-14
Lex Coffee 堅尼地城分店 樓底超高 充滿空間感 餐廳結合藝術 牆壁掛滿滑板、畫作 環境舒適有格調設有dinner special慢煮西班牙八爪魚 $68八爪魚彈牙帶咬口 配上蕃茄仔同無苦澀味既沙律菜 酸酸甜甜 作為前菜確實幾開胃 更可以配搭煙韌既麵包慢煮三文魚扒 $198三文魚扒外皮煎得好脆 調味十足 經慢煮既三文魚比起一般既更富肉汁 肉質軟嫩 外層唔會煮得過熟 配上旁邊甜甜地嘅醬汁又幾夾 確實幾岀色三文魚下鋪有茄子同菠菜 調味同樣十足 仲會索到三文魚既肉汁 面頭仲鋪有充滿鹹香既魚子大蝦意粉 $158六隻大蝦排排企 擺盆好得意大蝦鮮甜爽彈 扁意粉軟硬適中 掛滿醬汁 淡淡酸甜蕃茄香 +$36 雜菜頭湯質地濃郁 入口濃郁雜菜味 湯中加有煮得好腍嘅椰菜 旁邊仲附有烘得好脆好香既麵包 可以點湯一齊食意式提拉米蘇 $68芝士質地幼滑 帶淡淡酒香手指餅同芝士比例剛好 整體食落唔會好甜膩如果手指餅可以再吸多啲咖啡同酒 食落應該會更濕潤更富咖啡香洋甘菊柚子茶 $58每次見到有一壺壺既茶 都會忍唔住嗌 真係成個啊婆咁入口好香洋甘菊 感覺上比起之前係外面飲過既都要濃 柚子味道相對上比較低調飲呢啲
設有dinner special
慢煮西班牙八爪魚 $68