2017-03-09
灣仔舊喜帖街變咗個屋苑,原來附近多做好多新餐廳,好多間都好似好吸引,今次試試呢間睇門面好有中國特色,聽到老闆娘一口捲晒俐ge普通話,感覺應該好地道見到每一枱都食緊呢種乾鍋,都跟隊要一個十三香秘製乾鍋 - 有虎蝦/鮮蝦/無底鍋 ,我地點咗虎蝦鍋 $298,如果無底就$58有3種味: 原味、麻辣同孜然味,我地要咗麻辣味中辣一擺上枱超香乾辣椒同麻辣味裡面有大概10隻虎蝦,size ok大,新鮮,d蝦肉彈牙,蝦殼炒得好香脆,忍唔住有幾隻連殼都食埋另外加咗素雞、牛百葉、肥牛、土豆片同枝竹每樣餸都好入味,麻辣香辣好豐富,不過如果就咁食食到後尾有d鹹,建議要送飯/加粉面 (後來見到其他枱都有叫白飯,我地無...)肥牛 $48 份量都唔少,有十幾塊,7分瘦3分肥, 惹味素雞 $28 土豆 $22 枝竹 $28 牛百葉 $32 都好入味,最好味係土豆(即係薯仔),厚切片,剛剛好淋,食到停唔到口手撕包菜 $68好夠鑊氣,椰菜炒得爽脆,香港人食可能會覺得有d油,但我去過大陸食呢味餸,呢個係正常油量北京炸醬麵 $53o係北京試過炸醬麵就一直念念不忘呢個炸醬麵都有當地味道7成,可以頂頂癮
見到每一枱都食緊呢種乾鍋,都跟隊要一個
有3種味: 原味、麻辣同孜然味,我地要咗麻辣味中辣
一擺上枱超香乾辣椒同麻辣味
另外加咗素雞、牛百葉、肥牛、土豆片同枝竹
份量都唔少,有十幾塊,7分瘦3分肥, 惹味
o係北京試過炸醬麵就一直念念不忘