2021-11-04
萬聖節黎到中環街市湊熱鬧,見到越黎越多新餐廳進駐,今次就試左最多𝚏𝚘𝚘𝚍𝚒𝚎介紹人氣好高嘅「𝙸-𝙾-𝙽」🥴 餐廳同廚房分開兩邊,廚房屬半開放式設計,隱約窺探到廚師為菜式擺盤🍴《 小食拼盤 》 $138 / 細 4.5 / 5小食𝚖𝚎𝚗𝚞花多眼亂,樣樣創新都想試,剛好見到有細份嘅小食拼盤嗌,係8款小食清單任選4款,每款小食剛好二人份量👫🏻「炸三文魚餅」外皮又脆又薄,內裏三文魚肉混合紫洋蔥同香草,頗香濃,係肉質鞋口左少少🤏;「避風塘炸魚薯條」勁惹味🤩 薯條係薯粒狀,同樣外層香口好重避風塘調味,唔會過鹹😋「牛舌拌蕃茄莎莎」肉質好嫩,蕃茄莎莎蓋過牛臊味更清新👍🏻;「爆谷蝦」係蝦片上再配炸蝦🍤,微辣酸咪咪,好開胃👍🏻 《 美國黑安格斯肉眼 》 $388 3.5 / 5肉眼哩個價錢我預會厚身番少少🥲 叫左5成熟𝚘𝚟𝚎𝚛𝚌𝚘𝚘𝚔到似7成扣左啲分🤔 不過整體肉味重,肉質實淨,再加上配菜係黑松露薯蓉,配搭一齊好夾!😋《 鮮果雪糕芭菲杯 》 $108 4 / 5打卡𝚊𝚋𝚕𝚎滿分💯 層次相當豐富,由底層嘅𝚐𝚛𝚊𝚗𝚘𝚕𝚊、啫喱糖,到忌廉、吉士醬、鮮果粒同雪糕🍦 2-3人分享都唔過份🤣 係食到最尾唔夠忌廉食
《 小食拼盤 》 $138 / 細 4.5 / 5
《 美國黑安格斯肉眼 》 $388 3.5 / 5
《 鮮果雪糕芭菲杯 》 $108 4 / 5
打卡𝚊𝚋𝚕𝚎滿分💯 層次相當豐富,由底層嘅𝚐𝚛𝚊𝚗𝚘𝚕𝚊、啫喱糖,到忌廉、吉士醬、鮮果粒同雪糕🍦 2-3人分享都唔過份🤣 係食到最尾唔夠忌廉食埋啲𝚐𝚛𝚊𝚗𝚘𝚕𝚊搞到有啲乾喉🥲 最頂層自家品牌蝴蝶酥香脆又唔太甜,鍾意嘅隔離仲有得原盒買走😛
整體食材擺盤都精美高汁,小食款式有驚喜🥳 定價係中環地段都預左貴,但絕對值得一試😎