2014-02-04 1442 views
這天男朋友仔生日,家人與他一同慶祝。家人介紹下來到這間double tree~ 在外面看入去,燈光幽暗,挺浪漫的氣氛~ 座位頗舒服,內裡陳設簡單,但亦有設計感。我們坐下看一看餐牌。主要有2個套餐︰套餐1,有3款主菜比你揀︰a) 羊扒  b) 龍脷  c) 豬手這個套餐已包餐湯、前菜、主菜、餐飲各一,還有任食甜品!! 這間餐廳的甜品師傅是在有名的地方過檔來的,甜品很有水準! 價錢只係$138! 而另一個套餐則有10款主菜比你揀,前菜亦有3款,不同前菜不同價錢,百幾至二百幾都有。眼見$138套餐最抵,2話不如6個人order $138套餐,2款前菜各叫3份,3款主菜各叫2份~ 雙數人真係好方便叫野食! 先來餐湯,有菜湯同龍蝦湯,我們全都叫了龍蝦湯~ 感覺上抵d 。味道一般,中規中矩,無什麼特別。前菜2款︰芒果沙律他他、三文魚凱撒沙律。三文魚沙律也是普普通通,但味道不錯。而芒果他他反而有d特別,芒果酸甜,配上大蝦同其他生果及他他汁,都幾夾~主菜3款,碟碟大份~!! 羊扒唔算好騷,但羊味夠~ 但是扒比較薄,大食的朋友可能嫌不夠豐富。旁邊的汁令味道更豐富,但用來蘸薯條也不錯!第2款,原條龍脷~
我們坐下看一看餐牌。主要有2個套餐︰

先來餐湯,有菜湯同龍蝦湯,我們全都叫了龍蝦湯~ 感覺上抵d
龍蝦湯
味道一般,中規中矩,無什麼特別。
芒果沙律他他
三文魚凱撒沙律
烤羊扒
第2款,原條龍脷~ 真係幾大條下~ 佢唔係龍脷柳,係原條魚~ 感覺好抵食! 但略咸了一點
香煎原條龍脷
第3款,烤豬手~! 這個最好味~ 豬手咸說適中,中間肉嫩,邊位很脆口~ 讚!
烤豬手
另外我們點了個焗田螺,味道不錯~ 係薯蓉頗油~
薯蓉焗田螺
基本上主菜味道不錯,份量大,材料有質素,以這個價錢來說是十分抵食的!! 可能因為這裡是商業區,夜晚無咩人,所以以這個價錢吸引人來? 但唯一缺點是太油。這裡所有東西都走油的,薯仔、伴菜,就連豆角都油泡! 這一餐的卡路里也不少....

最後我們食埋個甜品~ 其實食到這裡,甜品也吃不了多少~ 但點都試試~ 值得推介的是法式焦糖燉蛋,好滑好好味! 另外的綠茶布丁也很好味~! 佢有2款甜品只可點一次的,就是心太軟和火焰雪山。心形的心太軟,內外朱古力都好豐富~ 好好味! 個人對火焰雪山一般,因為我不太喜歡吃疏乎厘,但師傅即時點著雪山,又幫你就會影相,這點也頗具娛樂性! 可惜因為相片數量的限制,不能上載相片了~

下次可以再來吃甜品!!

Other Info. : 因為忘了影餐牌,如食物名稱有錯請見諒
2014-01-23
$160 (Dinner)
Celebration
Birthday