2019-07-05 861 views
呢間隱世於大角咀角落既東北菜小店,黎到既時候最估唔到既係都幾多人排隊,好彩一早訂左枱唔係有排等🤤先黎講講小食,炒萵筍,呢個就正正常常,話就話炒但食落又唔算好油膩,佢唔係爽口個d而係偏向軟身,鐘唔鐘意就見仁見智啦😉第二樣小食就係雞絲粉皮,雞絲,青瓜,粉皮同埋麻醬,好簡單既四樣野配合起上黎就非常之好食🤤粉皮就相似河粉但佢就爽口彈牙多少少,想叫小食既話呢個係唔錯既選擇👍🏻千層醬豬耳,平時食豬耳多數一條好大條,呢到就會係一塊薄身咁食,估唔到食落口感差好遠,平時會咬到牙仔軟但呢隻係脆口得黎好爽身,配合埋其他配料就更香更好食👍🏻👍🏻小食講完就開始到主食啦,第一個係上湯雲吞,係一個唔算好特別既上等雲吞,皮薄餡靚,上湯都唔會話好重味精個d,食落好滿足🤤叫左全餐唯一一個面食,雞蛋蕃茄刀削面,個人覺得湯底比較濃,同個面唔蛋夾,刀削面都偏為軟身冇乜咬口感,有少許失望🤔🤔黎到今餐既主角片皮鴨,我地8個人就叫左1隻鴨,其實食落感覺都幾多,大家可以就住份量叫,不過記得要book個陣訂埋隻鴨唔係好似會冇🤪隻鴨唔算話好肥,個人唔鐘意食太肥既鴨,塊皮都算簿同埋有些少粉味(個人都幾鐘意)so far各個配料都唔錯叫做幾好
青炒萵筍
雞絲粉皮
千層醬豬耳
上湯雲吞
蕃茄雞蛋刀削麵
黎到今餐既主角片皮鴨,我地8個人就叫左1隻鴨,其實食落感覺都幾多,大家可以就住份量叫,不過記得要book個陣訂埋隻鴨唔係好似會冇🤪隻鴨唔算話好肥,個人唔鐘意食太肥既鴨,塊皮都算簿同埋有些少粉味(個人都幾鐘意)so far各個配料都唔錯叫做幾好食👍🏻
片皮鴨1隻(圖為半份)
又一樣主食就係酸菜魚,除左酸菜同魚入面仲有d粉絲,估唔到既係個湯底幾好飲,辣味係一陣清澈既辣椒味,比較少酸味,但相對地佢辣得幾過癮,不過唔食得辣既我就食唔到咁多啦🙊份量都算幾大碗,所以記得搵個食得辣既人包底啦😉
酸菜魚
最後甜品叫左個豆沙鍋餅,塊皮算係幾薄身同埋幾脆口,夾住紅豆熱辣辣咁食都算唔錯,紅豆都唔係話死甜既味,可以一試👍🏻
豆湯鍋餅
有樣野要提既就係佢唔收卡,只收八達通同現金,食之前就要做足準備啦,同埋真係算幾平同抵食,野食幾大份,so far 8個人食呢到都幾飽🤢🤢所以想試多d就同多d人一齊黎啦🤪
2019-06-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
雞絲粉皮
千層醬豬耳
片皮鴨1隻(圖為半份)
酸菜魚
豆湯鍋餅