2024-01-17
🍜老媽拌麵 (將軍澳中心) (將軍澳)📍今次嚟到將軍澳食台菜嘢🇹🇼~老媽拌麵呢個名,平時喺即食麵方面就聽得多啦👂🏻,但就第一次嚟餐廳食,唔知質素如何呢?🍽️大滿足2人套餐 $288我哋見呢個套餐好似最抵🤑,包好多嘢就叫咗呢個🙈。佢入面包咗 2個前菜 + 一個台式小吃拼盤 + 2個主菜 + 2杯指定飲品 + 2款指定甜品。我哋食咗: 🍴豆角 🍴蕃茄仔 🍴鹵水牛三寶拼盤 🍴川味紅燒牛肉湯麵(刀削麵 ) 🍴西紅柿慢煮牛肋條鍋(配珍珠米飯) 🍴金羅漢果海底椰 🍴洛神花茶 🍴Dreyers 雪糕 🍴花奶仙草凍佢前菜係隨機咁樣俾,個蕃茄仔好開胃,而個豆角都幾清爽👅。本身想叫路邊攤少吃拼盤,但發現賣晒🥹,唯有叫滷水牛三寶拼盤。點知上到嚟份量都好足🤩,有牛腱、牛筋、牛肚、百葉豆腐同糖心蛋🥚,佢哋入味得來又唔會好濃味,鹹淡啱啱好👍🏻。紅燒牛肉湯麵🍜,好貼心咁有刀削麵或者細面好選擇,個湯底超適合重口味人士😍,勁濃味,而個刀削麵口感亦都好彈牙。西紅柿慢煮牛肋條鍋🥘,上到嚟嘅時候發現,佢係連埋個爐一齊上🔥。啱晒冬天食,唔使驚啲餸會凍🧊。佢個蕃茄醬係偏西式🍅,唔係平時食蕃茄豬
🍽️大滿足2人套餐 $288
我哋見呢個套餐好似最抵🤑,包好多嘢就叫咗呢個🙈。
我哋食咗:
🍴豆角
🍴蕃茄仔
🍴鹵水牛三寶拼盤
🍴川味紅燒牛肉湯麵(刀削麵 )
🍴西紅柿慢煮牛肋條鍋(配珍珠米飯)
🍴金羅漢果海底椰
🍴洛神花茶
🍴Dreyers 雪糕
🍴花奶仙草凍
佢前菜係隨機咁樣俾,個蕃茄仔好開胃,而個豆角都幾清爽👅。
西紅柿慢煮牛肋條鍋🥘,上到嚟嘅時候發現,佢係連埋個爐一齊上🔥。啱晒冬天食,唔使驚啲餸會凍🧊。佢個蕃茄醬係偏西式🍅,唔係平時食蕃茄豬扒嗰一款,幾有驚喜吓。
佢兩款嘢飲都好特別,重點係唔使加錢😜。洛神花茶飲落有少少似利賓納🥤,酸酸甜甜好開胃下;金羅漢果海底椰飲落就好似佢個名咁,係好健康嘅感覺🏊🏻♂️,佢仲有海底椰喺入邊添。
甜品方面,個雪糕係雲呢拿味🍨,可以揀配朱古力醬或者士多啤梨醬🍓;而花奶仙草凍,個口感比介乎喺涼粉同仙草中間🍮,冇仙草咁腍,但亦都冇涼粉咁硬。
整體嚟講,我覺得呢一餐超有性價比嘅台灣菜,有齊前菜,小食、主菜、甜品同嘢飲,先💲288,不過未計加一🤣,但兩個人去食,喺飽到上心口咁出返嚟🫃🏻。
📍老媽拌麵 @lamanoodlehk
將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓133號舖
#老媽拌麵 #滷水 #台灣拌麵 #紅燒牛肉麵 #珍珠奶茶 #拌麵 #台灣菜 #牛肉麵 #將軍澳美食 #將軍澳 #美食 #香港 #香港美食 #食啦台灣菜 #食啦將軍澳