2016-03-31
分子料理係,出面啲餐廳都會食過,不過可能係頭盤之類,成餐都係分子料理今日真係第一次,仲有第二個第一次就係立食,冇錯今日係立食分子料理! 呢度食嘢好得意,廚師會一路整一路解釋分子料理嘅原理,但係咁科學嘅嘢當然我係聽唔係咁明啦,都係食得開心就得啦! 第一道菜係柚子醋浸日本溫室蕃茄, 佢好似係加左啲二氧化碳落個蕃茄入邊,柚子醋都有啲,所以將呢兩野擺入口會好似爆炸糖咁卜卜卜卜係咁爆,好攪笑! 第二味都係頭盤,係哈密瓜晶球配西班牙黑毛豬火腿, 佢將啲哈密瓜汁放落一個液體度(我唔記得咗係乜嘢嚟架喇)然後就會變成一個波波,將火腿放埋喺一齊一次過擺入口就好似食緊黑毛豬火腿配蜜瓜咁架喇!跟住就係液態氮忌廉冰球配三文魚薯仔粒, 就咁睇名真係估唔到佢係咩黎,原來佢將啲酸忌廉放落液態氮用超低溫將去變成冰球,然後中間放三文魚同埋薯仔粒同埋細葱,再將其餘嘅酸忌廉放上去變成一個半球體,放上碟之後就加上刁草橄欖油然後去只是我哋用刀仔扑開佢,係佢未溶之前擺入口食,咁酸忌廉就會係你個口入邊用咗,加埋三文魚薯仔粒,個感覺真係好特別!跟住係龍蝦慕絲,配魚子醬同慢煮椰菜花 ,佢將龍蝦湯濃縮左變成龍蝦慕絲
第一道菜係柚子醋浸日本溫室蕃茄,
第二味都係頭盤,係哈密瓜晶球配西班牙黑毛豬火腿,
跟住就係液態氮忌廉冰球配三文魚薯仔粒,
跟住係龍蝦慕絲,配魚子醬同慢煮椰菜花
跟住就係煙燻慢煮雞胸配牛肝菌脆粒,
以為樣樣都一啖一啖咁,最後終於有飯食,煲仔飯究竟點樣可以分子料理呢?原來係個香蒜汁!
煲仔鮑魚汁牛面頰西班牙飯,配分子蒜香忌廉泡,
以為咁樣就食完呢一餐?賣個關子先廚師會有驚喜小甜品俾大家~~
呢度亦可以加錢要乳酪甜品,
$200食一餐分子料理有得食有得玩,雖然係立食,但係食得開心又學到野,店主話每個半月就會轉半個餐牌嘅食物,即係三個月之後成個餐牌就會唔同咗,到時又可以再黎又食又玩啦~