2023-03-29
睇完一個有關張國榮嘅展覽就係附近搵野食,行下行下嚟到於大角咀海富商場嘅熊貓小雲吞🐼🍲,呢間餐廳主要係食川菜,最出名係佢哋嘅雲吞同麵,價錢都好平民化 💰。今次我哋兩個人食咗三人餐,唔使怕肚餓啦!🤤主菜有3樣,首先係一口豚肉粟米雲吞配蕃茄湯底 🐷🌽🍅。雲吞餡料飽滿😋跟住係油蔥酥肉燥熱撈麵,我揀咗幼麵 🍜。麵條好彈牙,加上肉燥同花生、芫荽同炸黃豆等配料,好滿足。記住要留意襯熱食,凍咗就會變得乾身啦!🌶️最後一款主菜係老北京擔擔麵,我揀咗唔辣,味道同外面嘅擔擔麵略有不同 🍜。麵條粗身,湯底更多菜脯、花生同花生嘅滋味,令人垂涎欲滴。不過係啲食開辣嘅可能會覺得少咗啲刺激,下次都係試BB辣。🤔餐廳嘅小食非常豐富,我特別推薦佢地嘅芝麻鹽焗手撕雞 🐔🧂。啲雞肉好滑嫩,食落有鹽焗雞味,個底仲有青瓜絲,真係好好味!另外,涼拌海帶絲 🌊🥢 亦都係唔錯嘅選擇。佢嘅醬汁酸酸辣辣,食落去幾爽口,十分適合夏天食用。啱啱食完辣嘅野,要食個涼嘅甜品解解辣,我地叫咗個家製熊貓涼粉。涼粉清涼冰凍,食落去滑口爽滑,加埋蜜糖,味道清甜!🍧🍯飲品有3枝:香桃茶 🍑🍵:桃香嘅味道就好特出,一飲落口已經聞到濃濃桃香味,飲落唔會覺得太甜。
今次我哋兩個人食咗三人餐,唔使怕肚餓啦!🤤
主菜有3樣,首先係一口豚肉粟米雲吞配蕃茄湯底 🐷🌽🍅。
雲吞餡料飽滿😋
跟住係油蔥酥肉燥熱撈麵,我揀咗幼麵 🍜。
飲品有3枝:
雪梨茶 🍐🍵:雪梨茶同桃茶相比,味道比較清新,而且無咁甜,啱晒追求健康嘅朋友
西柚柚子茶 🍊🍵:柚香味更加濃郁,凍飲更加爽!
最後更買咗一罐五仁菜脯丁,自己係屋企都送飯拌麵都唔錯。