2022-07-22
我一心諗住得閒近近地飛一轉台灣,去夜市掃下街食好西。無奈疫情幾年,旅行願望幻滅了,唯有黎台灣餐廳以解相思之苦經過深水埗,見到台食館係一間特色的台灣菜專門店,有傳統的風味之外仲有新派台菜。今日剛好係下午茶時間,見到門口餐牌價錢好平,不妨入黎試下啦下午茶係38蚊一個餐,仲包埋飲品,真係覺得勁抵食!A可以揀一款主食(滷肉飯,滷肉湯麵,滷肉湯米粉,滷肉拌麵和麻辣拌麵)我揀左滷肉飯,這個食物在台灣也是到處都有, 當然要點一碗來試下B可以揀3款,我原本以為係B揀1款,店員提醒話原來可以揀3款。一次過試3款台灣小食,真係好幸福C可以揀一款台式飲品,有免費同跟餐價飲品可以揀。我選擇加8蚊加一杯凍珍珠奶茶出面街邊一杯珍珠奶茶都要成二三十蚊,呢度跟餐價得8蚊原本以為3款小食每樣只會有一粒,估唔到分量都唔少。黃金豆腐炸到勁鬆脆! 但豆腐係超滑!墾丁蝦卷都好脆好香口,滿滿蝦鮮味鹽酥雞中規中矩,撒上鹽酥粉,同我係豪大大雞排食既味道差唔多。滷肉飯亦唔錯,滷肉汁既豬肉肥瘦均勻,雖然內裏滲有肥豬肉,但一D唔覺得好肥膩雖然係下午茶,滷肉飯用小碗盛載,看似份量唔多,但其實都食得好飽珍珠奶茶就不過不失,珍珠都算Q彈,奶味偏
無奈疫情幾年,旅行願望幻滅了,唯有黎台灣餐廳以解相思之苦
今日剛好係下午茶時間,見到門口餐牌價錢好平,不妨入黎試下啦
下午茶係38蚊一個餐,仲包埋飲品,真係覺得勁抵食!
一次過試3款台灣小食,真係好幸福
出面街邊一杯珍珠奶茶都要成二三十蚊,呢度跟餐價得8蚊
下午茶
原本以為3款小食每樣只會有一粒,估唔到分量都唔少。
黃金豆腐炸到勁鬆脆! 但豆腐係超滑!
墾丁蝦卷都好脆好香口,滿滿蝦鮮味
珍珠奶茶
珍珠奶茶就不過不失,珍珠都算Q彈,奶味偏重。
整體來講,CP值都算高,會再黎食