2020-09-18
💛 #上環 #我愛慢煮之前食過太子間慢煮工業已經覺得好好食,之後有朋友同我講上環呢間仲好食,已經即刻bookmark咗要黎🤭 終於考完試約咗friend子黎🤗 太子嗰間比較多人同逼,上環孖沙街呢間竟然好多空枱🤯🐮 24小時煙燻烤頂級安格斯牛肉 ($98)安格斯牛肉切成片咁枱,唔知加咗啲咩醬汁表面令身好吸引~牛肉半肥瘦,整得好入味☺️ 不過我略嫌醎咗啲啲🤏🏻 淡返少少就perfect池!🦆 48小時羊後膝 ($138)48小時羊後膝係熱門菜式,我叫嘅係嗰晚嘅最後一個,好好彩🤤 羊後膝嘅皮係脆脆哋嘅,好正,如果大塊啲就好啦😈!羊方面我覺得唔算騷, 加上肉質嫩滑, 幾好! 自己拎助啲自助嘅鹽同黑椒落去食更香口好味🥰👍🏻🍄 芝士温泉大啡菇 ($28)芝士温泉大啡菇超多人推薦, 當然要叫~ 一切開個温泉蛋, 啲蛋漿就咇曬出黎, 實在太正啦🤩🤩~~ 大啡菇都好juciy好多汁!🍍 慢煮白酒菠蘿配意大利雪糕 ($30)我超鍾意呢個甜品😫😍!!!! 本身係見呢個兩酒味甜品幾特別而叫嘅, 點知真係好正! 😚聞落個菠蘿已經超香白酒味, 食落都有算係濃烈嘅白酒, 但唔會好似酒精咁, 而係香甜嘅! 加上菠蘿面層
🐮 24小時煙燻烤頂級安格斯牛肉 ($98)
🦆 48小時羊後膝 ($138)
🍄 芝士温泉大啡菇 ($28)
🍍 慢煮白酒菠蘿配意大利雪糕 ($30)
我超鍾意呢個甜品😫😍!!!! 本身係見呢個兩酒味甜品幾特別而叫嘅, 點知真係好正! 😚聞落個菠蘿已經超香白酒味, 食落都有算係濃烈嘅白酒, 但唔會好似酒精咁, 而係香甜嘅! 加上菠蘿面層嘅糖, 甜甜的🥳~ 暖暖嘅燒菠蘿加凍嘅上芒果雪糕好match💛
🍐 慢煮紅酒梨配意大利雪糕 ($30)
食完白酒甜品又叫埋個紅酒甜品~ $30一個真係超抵, 呢度仲要晚市都冇加一咖~ 正🤑! 紅酒梨聞落聞唔出紅酒味, 食落都冇好似白酒咁香濃, 唔好酒嘅朋友覺得淡淡哋好鍾意🥰 (alcoholic要揀白酒菠蘿!!) 咬落個梨係爽爽哋又粉粉哋嘅, 真係特別又好食咖~😚
🍋 澳洲檸檬青檸特飲 ($38)
呢個係又有檸檬又有青檸嘅梳打特飲,酸酸味味我鍾意😚
🍒 荔枝接骨木花特飲 ($38)
有成三粒大大粒嘅清甜荔枝吸睛又好味🤩 飲品偏甜一啲但都飲到荔枝嘅香味💕