2021-05-04 469 views
呢排對素食產生左興趣😳🌱 雖然作為食肉獸都係放棄唔到食肉嘅慾望 但發現其實每星期至少食一日素唔難做到!!👌🏻🌎上星期去咗新蒲崗Mikki呢間以花做主題嘅素食餐廳 我地各自叫咗一個富士山定食 $108就有4款前菜、主食、甜品同飲品 超抵食😳𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒔𝒆𝒓𝒔-前菜總共有成11款咁多🤣 要喺裡面揀4款真係考起我🥲 一上菜個下就見到4格前菜用御木盒裝住好靚靚🥰 最鐘意羽衣甘藍沙律 夠爽脆仲有啲乾果喺入面 炸天婦羅口感都幾豐富😋𝑴𝒂𝒊𝒏-👦🏿🏔 椰 菜 花 漢 堡 富 士 山 飯 👧🏻🏔吉 列 素 豬 扒 富 士 山 飯 呢個set嘅主食就有3款可以揀 我地揀嘅都係炸物 食完表示好熱氣🥵🤣 富士山飯其實係用日本大米以碟豆花烹調而成 冇落到色素☺️💙 豬扒同漢堡扒食落似薯餅 只係厚度同質感各異 初時以為會好似食impossible meat咁好似真肉 原來唔係🤣🤣 醬汁方面分別揀咗西蘭花菠菜汁同咖哩汁 質地好濃稠 咖喱汁唔算好辣 西蘭花菠菜汁好重🥦味 但係同我塊豬扒唔係好match🥺 最後都係要喪偷👦🏿啲咖喱汁黎食🤣 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕𝒔-👦🏿🥥 椰 汁 西 米 布 甸👧🏻🍡 海 鹽 焦 糖 冬 甩

𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒔𝒆𝒓𝒔-

吉列素豬扒富士山飯

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕𝒔-
👦🏿🥥 椰 汁 西 米 布 甸
椰汁西米布甸

👧🏻🍡 海 鹽 焦 糖 冬 甩 雪 糕 (⭐️ 7/10)
海鹽焦糖冬甩雪糕

兩款甜品都好靚 西米布甸略帶奶香味 上面舖咗黑糖作點綴 西米份量亦好多 而一粒粒嘅冬甩口感煙韌 海鹽焦糖醬味道偏苦 但點埋雪糕食幾特別

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔-
🫖 綜 合 花 茶 (⭐️ 7.2/10)
隨餐可以揀凍烏龍茶或綜合花茶 花茶係以紅巧莓、薰衣草同千日紅製作而成 好養生的感覺😌🧘
綜合花茶