2021-07-01 278 views
平日食魚生丼一般都係有指定配搭,如果個人比較奄尖,唔係款款魚生都鍾意食,鉄火堂嘅自選魚生丼就啱晒。午市自選魚生飯只係由$60起,揀四款$60,揀五款就$70。另外有啲魚生就需要另加錢,例如海膽、活赤貝、牡丹蝦等等。平日lunch time一點幾嚟到好彩啱啱有位,一坐低未落單就上咗味噌湯,好有效率。午市自選魚生丼係自己寫紙落單。我揀咗五餸,另加$30牡丹蝦。魚生飯可以揀白飯或者壽司飯。另外仲可以加$5轉沙律菜或者其他口味嘅飯。有薑味壽司飯、冬菇壽司飯同黑椒三文魚飯揀,都幾有創意,但同魚生夾唔夾就唔知喇,所以我揀咗穩陣嘅壽司飯。等咗一陣魚生飯就上枱喇。藍鰭吞拿魚色澤好靚,雖然食落無乜魚油唔夠肥美,但都有鮮味。蔥碎吞拿魚食落口感好滑,好鮮甜,蔥嘅份量適中唔會搶咗吞拿魚嘅鮮味,撈飯一流。油甘魚切得幾厚完全無筋,魚油豐富又有口感帆立貝雖然細粒咗啲,但至少有鮮味唔會腥,呢個價錢收貨啦。三文魚籽有咸香但唔會過咸,而且好鮮味,份量都幾多下另加$30嘅牡丹蝦唔算大隻,個蝦頭幾大,所以有蝦膏,蝦身就比較細,但勝在新鮮。$100就食到有六種魚生嘅魚生飯,真係好抵食!

自選魚生丼

自選魚生丼

$100就食到有六種魚生嘅魚生飯,真係好抵食!
Type of Meal
Lunch