2021-12-26 170 views
📍峇峇娘惹(油麻地)油麻地彌敦道501號地舖平時揀飲擇食嘅我,對星馬菜係零抵抗力🤗自4年前,朋友帶過我嚟峇峇娘惹食lunch😂個排去完新加坡🤣食後感:哇,同我係新加坡食到嘅口味極相似‼️勾起旅行回憶😍重點唔洗點排隊😂每次喺油麻地唔想諗食咩,就自動波去峇峇娘惹🥺✨魚腐滲滲喇沙 $49 次次都會嗌嘅喇沙💕味道同新加坡食到嘅好似,還原度有90%,湯底偏濃稠😆咖哩、椰奶味都好濃郁,椰奶嘅香甜調和湯底辣度☺️唔太食辣嘅我都食到✨麵底係油麵溝米粉,油麵彈牙,掛汁力唔錯☺️每啖麵都食到湯汁❤️配料都好足,有魚腐、豆卜、芽菜等🤗魚腐軟林林,吸收晒湯汁嘅精華,咬落去爆汁😍如果唔係驚肥膩,我日日食都得😛✨金菇肉骨茶 (大) $54 (細) $34呢到無得任添肉骨茶🤗係分左大、細碗😜 如果無小食,細份絕對唔夠我食!多數叫大碗😀我就偏心馬拉藥材味多啲😆湯底甘甜,蒜味突出,餸白飯/雞油飯一流😋雞油飯唔算好重味,我麻麻地😂下次會想試埋椰漿飯😋✨斑蘭咖央鮮油多士 $30(鐘意脆身請直接繞過~)多士較林身唔脆,塗上薄薄一層嘅牛油同咖央☺️自己一個嚟食就唔會嗌,有啲膩食唔晒😆一定要同屋企人朋友share先得😂✨油酥餅配咖喱汁薯仔
📍峇峇娘惹(油麻地)
油麻地彌敦道501號地舖

✨魚腐滲滲喇沙 $49

✨金菇肉骨茶 (大) $54 (細) $34

✨斑蘭咖央鮮油多士 $30

✨油酥餅配咖喱汁薯仔 $30
食完主食唔夠飽,嗌埋呢個小食就啱啱好🤣油酥餅都酥脆,薯仔入味,不過得2細舊,我一啖就食晒😂咖喱汁唔係太夠仲有啲稀,有啲難沾汁🥺呢樣試過就好了😂

食完都超滿足💓呢家去唔到星馬旅行🥺嚟食返碗喇沙、肉骨茶一解相思之苦✨
2021-11-26
$120 (Dinner)
  • 肉骨茶