2021-10-18
之前去旅行嘅時候✈️ 特別鍾意食越南嘅生牛河🍲因為疫情而家冇得飛,但係喺香港又搵唔番嗰種味道😢 而經過朋友介紹 知道沙田有間由馬來西亞過江嘅越南餐廳,就過咗嚟食🥰 🌟去到現場都好多人啊,要排隊,所以建議喺OpenRice book咗先😬入到去整體都非常之光猛,成間舖頭色調為黃色,感覺非常舒服✨🥰今次同friend嗌左兩個一人套餐(一主食+一小食+一飲品🍹)🍽生牛肉湯河🍜上到枱嘅時候已經香氣撲鼻😋,湯底好濃牛味,而且都非常清甜,唔油膩,牛肉都非常嫩🤩 入口即溶❤️而分量來講都唔少🥰🍽人氣四寶湯河🍲四保湯河同牛肉可嘅湯底一樣都牛味濃郁,而再加上西檸、香葉嘅配搭變得更加開胃❤️ 四寶湯河有牛丸🧆,牛肉🥩,牛展同牛腩。我就最鍾意佢嘅牛展😋厚薄啱啱好😋 已牛丸都非常之彈牙,牛腩都非常淋❤️最後我連湯都飲晒😋非常推介四寶湯河😬🍽炸魚餅🐟呢個好有驚喜🤩同出邊食嘅好唔同🤭佢比較香口而且非常爽口彈牙,令我食唔停口🤤值得一試❤️🍽清湯娃娃菜🥬正正常常,啲菜唔會好老🍽青檸梳打🍸青檸梳打就非常fresh 🍋都唔錯❤️🍽紅豆冰🧊紅豆冰來講都唔錯唔會話好甜呀紅豆來講都唔會好硬😬 整體來講都非常唔錯,而夏天亦都非常之適合食清爽
🍽生牛肉湯河🍜
🍽人氣四寶湯河🍲
非常推介四寶湯河😬
🍽炸魚餅🐟
🍽清湯娃娃菜🥬
正正常常,啲菜唔會好老
🍽青檸梳打🍸
青檸梳打就非常fresh 🍋都唔錯❤️
🍽紅豆冰🧊
紅豆冰來講都唔錯唔會話好甜呀紅豆來講都唔會好硬😬
整體來講都非常唔錯,而夏天亦都非常之適合食清爽嘅越南菜🤤 感覺減肥食都冇難度🤭 下次再嚟嘅時候好想食到美祿恐龍蛋🍫🦖🥚今次嚟到嘅時候已經冇晒🥺