2023-12-22 122 views
黎到土瓜灣呢間一喜車仔麵,本身諗住求求其其食飽就算,點知野食完全超出我預期🤩每一樣都係心機之作,同埋好多野都係自家製,店家仲好熱情,係咁同我地推薦邊啲嘢好食。佢地啲潮汕丸仔同米粿都唔係普通車仔麵店食到既😋我覺得專登入黎食都值得!1️⃣香辣單骨雞中翼($28) 脆香微辣好惹味🔥單骨方便食用啖啖肉😋  2️⃣椒鹽孖寶(豬扒拼片頭)($30) 椒鹽味道惹味得黎唔會太過重口味,豬扒同埋片頭都好好食!特別係個片頭!店家介紹係用左80%魚肉,淨係落左20%麵粉,食多啲都唔怕肥😗  3️⃣炸韭菜餃($30) 即叫即炸既韭菜餃,就咁睇個樣已經覺得係靚仔啲。脆卜卜而且唔會有油膩感,仲粒粒飽滿添🥟  4️⃣咖哩三寶(魚蛋、魷魚、魚腐)($45) 佢地個咖喱汁好惹味!店員好好~本身呢個三寶係拼牛柏葉既,但係我同朋友都唔鍾意,佢就幫我地換左魚腐。魚腐可以索味👍另外魚蛋同魷魚配咖喱汁都係好正!  5️⃣紫菜四寶(油麵+$10) 有秘製特級瀨尿牛筋丸、汕尾馬鮫豬肉丸、汕尾手工小米粿、有魷魚的魷魚丸,配上黃金雞湯同埋紫菜。呢個真係必食!湯係濃郁金黃色,用左雞骨、鳳爪等多種食材熬成,絕對真材實料!另外特別驚訝個牛筋丸,真係爆汁既!一咬開
1️⃣香辣單骨雞中翼($28)
香辣單骨雞中翼
脆香微辣好惹味🔥單骨方便食用啖啖肉😋

2️⃣椒鹽孖寶(豬扒拼片頭)($30)
椒鹽孖寶

3️⃣炸韭菜餃($30)
炸韭菜餃

4️⃣咖哩三寶(魚蛋、魷魚、魚腐)($45)
咖哩三寶

5️⃣紫菜四寶(油麵+$10)
紫菜四寶
有秘製特級瀨尿牛筋丸、汕尾馬鮫豬肉丸、汕尾手工小米粿、有魷魚的魷魚丸,配上黃金雞湯同埋紫菜。呢個真係必食!湯係濃郁金黃色,用左雞骨、鳳爪等多種食材熬成,絕對真材實料!另外特別驚訝個牛筋丸,真係爆汁既!一咬開啲汁就係口入面噴出!勁正😚

6️⃣車仔麵(幼麵$10)(多蔥)
 👉豬紅($10)
👉蘿白($10)
👉紫菜($10)
👉冬菇($10)
 👉魚肉($12)
車仔麵
咁多樣配料,每一樣都好新鮮,份量都多。不過最最最抵讚既一定係蘿蔔!我去親食車仔麵都一定會叫蘿蔔!一食就知呢間車仔麵掂唔掂。而呢間既蘿蔔真係絕對係我食過最好食既其中一間!好鮮甜!冇渣!而且煮得好淋!用左蘿蔔心黎整。真係係細節到睇得出鋪頭既心機🤩

7️⃣生炸潮汕三寶($39)
生炸潮汕三寶
三寶有汕尾馬鮫豬肉丸、有魷魚的魷魚丸、深海粒粒墨魚丸。其中比較特別既係汕尾馬鮫豬肉丸,其實唔係好多地方會見到,豬肉同魚香兼具,絕對值得一試。

8️⃣汕尾小米粿($28)
汕尾小米粿
係用蕃薯粉做外皮,入面有五花肉、馬鮫等配料,細細粒,煙煙韌韌,我同朋友都好鍾意😊

9️⃣酸齋($10)
酸齋
酸甜開胃,以小食黎講唔會令人覺得好飽濟。

🔟支裝豆漿($10)
 豆漿唔會好甜,係店家每日自家製既,飲得出唔會好甜,係健康同埋屋企既味道~
香辣單骨雞中翼
椒鹽孖寶