今天去了潮州飯店日日香,因為我很愛吃滷水鵝。一坐下,店員奉上靚茶一壺,仲係免費添,服務。很好。餐廳座位寬敞,點了招牌的滷水鵝脾飯$88,都好經濟,好大隻鵝脾,鵝油味香,肉質滑嫩。配菜還有酸菜、炸花生、豆卜。另一碗叫了滷水雙併-鵝肉墨魚片飯,墨魚片夠爽口,鵝肉都好似鵝片咁,每片都啖啖肉,真材實料,還可蘸滷水汁和醋,充滿潮式味道。加了中湯每盅$10。足料,以燉方式好入味,夠滋保,材料有烏雞、瘦肉、南北杏等。覺得未夠喉,見到滷水豬腩肉$28,超抵食,叫埋先,腩肉肥瘦均勻夠淋,保留豬肉鮮味,又唔會太咸,底下還有豆卜,好大碗。還有甜品售賣,綠豆餅可試食,味道似太陽餅,因太飽太滿足了,下次一定要試下。
今天去了潮州飯店日日香,因為我很愛吃滷水鵝。

一坐下,店員奉上靚茶一壺,仲係免費添,服務。很好。

2020-03-27
$100 (Dinner)