之前係依頭番學都冇乜點發現依間韓國餐廳,雖然我唔太好韓星韓劇,但我對韓國菜簡直係非常著迷,所謂食開有條癮,時不時都會搵埋chicken同我去食韓國野,今次我就搵到依間幾有特色既韓國餐廳,食物質素其高!!依間餐廳係樓上鋪,所以往往會容易被人忽略,唔識捐窿捐la真係唔易發現。環境感覺幾休閒,設計頗為西式,背景播放住韓國流行歌,可能因為新開關係,67點既人流都唔算太多。meau款式多多,由飯到麵再到小食、年糕等等,有好多新穎既韓國菜式,最有趣既係,每樣菜名都水蛇春咁長,如詩如畫完全係走文青風格,菜名下方都有解釋食材,同埋當你埋頭係meau之中,店員亦好主動向你介紹菜式,不過要留意既係,店內都會有韓國人既waiter、waitress,要問既都要揀揀人嫁。當你地覺得每個菜名點解要起得咁長既時候,其實當中係包含左韓國景色,店員向每位派發卡片當中有韓半島既ig,大家不妨上去睇下,仲可以知道更多韓國既資訊!向著月兒唱羌羌水月來,其實係海鮮薯仔煎餅,有多種海鮮配料、椒絲同香葉,老實講食過咁多個韓國海鮮煎餅,依間既海鮮煎餅係我覺得最!好!食!薯仔做餅底令成個感覺脆身但又鎖到油份,配上佢既醬汁係精華既所在
之前係依頭番學都冇乜點發現依間韓國餐廳,
雖然我唔太好韓星韓劇,但我對韓國菜簡直係非常著迷,
今次我就搵到依間幾有特色既韓國餐廳,食物質素其高!!
不過要留意既係,店內都會有韓國人既waiterwaitress,要問既都要揀揀人嫁。
向著月兒唱羌羌水月來
薯仔做餅底令成個感覺脆身但又鎖到油份,配上佢既醬汁係精華既所在,
味道酸甜得黎令餅底變軟,令個煎餅更加容易入口,帶微微既辣香可以調味。
向著月兒唱羌羌水月來
食上去個口感都幾鮮,海鮮既用料足夠,有蝦仁同魷魚等等,
味道香口滿足,底部既薯味配搭得好完美,香得黎唔會蓋過海鮮既味道,十分推薦!
醬缸臺下雪天
醬缸臺下雪天,介紹係卡邦尼雪人年糕配自製聖女果,
卡邦尼加年糕簡直係史上最邪惡既食物,香味好濃厚,加上我對年糕既迷戀,
簡直開啟左我第二個胃去食,因為卡邦尼同年糕食落去會比較飽濟,
但因為太好味而令得唔記得飽依回事!
醬缸臺下雪天
好少食到雪人年糕,外形同名一樣有兩個圓形相連成,口感煙煙韌韌,
好有咬口,卡邦尼既醬汁好濃口香稔,啖啖回香!
醬缸臺下雪天
除左年糕之外,仲會有豬肉片等材料,一啲都唔單調,依個菜式我都好推薦~
渡柴草橋過溪流
渡柴草橋過溪流,有紅菜頭絲、青瓜絲、鵪鶉蛋等等,最主要既係佢既醬油拌麵!
醬油味道酸酸甜甜好開胃,加上麵質較幼,非常索汁,拌埋一齊食感覺唔會好heavy,
醬汁帶少少柚子味,食上去感覺清新,而且配料都較清較健康~
渡柴草橋過溪流
食左啲heavy野就要食啲清淡去平衡番,外觀睇上去都做得幾特別呢~

依間韓國餐廳實在比左好多驚喜我,首先係菜名命名,每款都好用心去起,
而員工既態度都好親切同熱情,實在要加分。而食物質素係一大驚喜之處,
對於我依種咁迷韓國菜既粉絲仔一定會再次光顧!十級推薦去食既韓國餐廳!