2019-01-30 104 views
天氣開始凍,又係打邊爐既好季節。就黎過新年,今日同男朋友去旺角辦年貨之後,就黎期待已久的「橫浜街場」打邊爐。早前上網睇介紹這間火鍋店的爐是用杉木木桶,覺得幾有gimmick, 好想試下。-餐廳環境裝修都幾特別,籃球🏀場的設計,環境雖然不大,但座位很寬敞,坐得舒適。 當晚還播著柔和耳熟能詳的流行曲,令人有種relax 感覺。 -打邊爐套餐有兩款:藥膳/海鮮。最後我們選擇了海鮮set 。🌟前菜有手拍青瓜同麻辣木耳青瓜及木耳都幾爽口,微辣挺惹味。-♥️火煱湯底方面🌟我們選擇了花膠螺頭雞鍋(濃湯)杉木木桶打邊爐標榜「不上火」及養生。最底放上熱騰騰的石春作浄化與過濾。木桶旁邊圍著不同小孔,滾起時會有湯底噴出,職員解說由小孔噴出來的湯已經被隔去油分,所以喝起來份外清甜。而且亦十分足料! 用上全隻鮮雞、大大花膠及螺頭!滋陰養顏補身湯水,喝了好幾碗才開始打邊爐呢。-配料方面:每兩位可揀一份豚肉/牛肉/羊肉我地選擇了手切安格斯Prime Grade 牛頸脊肥牛片! 油花分佈平均,牛味濃而且肉質有嚼勁。-套餐主菜餐還有時令海鮮拼盤、即炸魚皮響鈴及手工餃子🥟丸子海鮮拼盤賣相精美,有龍蝦🦞、象拔蚌大蝦、刀貝、3
打邊爐套餐有兩款:藥膳/海鮮。最後我們選擇了海鮮set 。
🌟前菜有手拍青瓜同麻辣木耳
青瓜及木耳都幾爽口,微辣挺惹味。
♥️火煱湯底方面
🌟我們選擇了花膠螺頭雞鍋(濃湯)

花膠螺頭雞鍋

杉木木桶打邊爐標榜「不上火」及養生。
配料方面:
每兩位可揀一份豚肉/牛肉/羊肉
我地選擇了手切安格斯Prime Grade 牛頸脊肥牛片!

油花分佈平均,牛味濃而且肉質有嚼勁。
套餐主菜餐還有時令海鮮拼盤、即炸魚皮響鈴及手工餃子🥟丸子
海鮮拼盤賣相精美,有龍蝦🦞、象拔蚌
大蝦、刀貝、3L廣島蠔

海鮮拼盤

所有海鮮都相當新鮮,最愛的龍蝦相當的鮮甜!
這盤有手工韭菜餃、西洋菜餃、芫荽餃、手工安格斯芝心牛丸、西班牙豚肉黑松露丸、炸蝦乾墨魚丸等等

每款都很有水準、肉丸相當彈牙
最喜歡香味十足的韭菜餃及芫荽餃
響鈴魚皮一向係打邊爐的必食孖寶

兩樣都炸得鬆脆可口,特別是響鈴,size 十分巨型有睇頭
除了menu內指定的食材,餐廳還提供ipad 供客人散點/追加食物及飲品。

我們點了多款蔬菜🥬,例如菜心苗、金菇、超甜粟米等等
🤤任飲任食好滿足,而且還有紅白酒🍻