尋日約左一個好耐無見的素食朋友,本來打算去食旺角的無肉食的,但係因為佢係食開純素,而咁啱中環個間無用食係純素餐廳,同埋佢話佢朋友之前食過,有好多款唔同的甜品,所以就揀左去食。中環的無用食屬於中上環中間,係中環過去行到扶手電梯再過啲轉上去就到,開頭可能啱啱開門唔係好多人,之後都越來越多人,其實都幾多人食呢間素食店,可能因為88-148蚊,可以有一個main course再加自助餐,其實真係好抵食,我地揀左食沙嗲金菇粉絲猴頭菇,佢的鑊氣好足,好好味,之前都有聽過用炸猴頭菇來整咕嚕肉,今次呢個都係炸猴頭菇,都好有食肉的質地。仲有一個唔係真乾炒牛河,係肉左新的unlimeat,係一種仿韓牛(都係我個friend話我知先知),呢個牛河同樣鑊氣十足,味道同真係食緊牛河係無分別,而且但牛真係好出色,值得大家一試,推介推介👍🏻。自助吧方面有好多嘢食,有湯、中西式甜品、青菜、炸物、前菜小食、飲品等,擺盤整親乾淨,但係因為我地食左個main,胃放唔落咁多嘢,所以唔係每樣野都可以試到,前菜我食左羽衣甘藍、秋葵、珊瑚草、蓮藕、青瓜,我比較鍾意同覺得最特別係珊瑚草,好爽好好味,朋友話佢營養係好高,而個日的西湯係
自助吧方面有好多嘢食,有湯、中西式甜品、青菜、炸物、前菜小食、飲品等,擺盤整親乾淨,但係因為我地食左個main,胃放唔落咁多嘢,所以唔係每樣野都可以試到,前菜我食左羽衣甘藍、秋葵、珊瑚草、蓮藕、青瓜,我比較鍾意同覺得最特別係珊瑚草,好爽好好味,朋友話佢營養係好高,而個日的西湯係磨菇湯,我本身都好鍾意食磨菇,所以都好鍾意呢個湯,加上佢啲菇菇切得細細粒,好濃好多好足料,就算覺得飽都會好想問佢,因為真係好好味。
最後甜品我揀左紫薯蛋糕、抹茶brownie、士多啤梨撻、曲奇餅、紐約cheesecake,其實每款都好好味,brownie就比較飽肚同抹茶味比較濃,食一件已經有飽肚感,我朋友就好鑽意cheesecake,因為佢食純素,好耐無食過可以食的芝士蛋糕,但係我就覺得係好努力做比純素,但味道可能未必太合我自己口味,士多啤梨撻我會比較希望係餅底,呢家的酥皮比較淡少少味,而我最鍾意就係紫薯,佢的質感好正,軟軟地和紫薯味濃厚,而個底就用左同曲奇一樣的餅底。
但係98蚊可以食到咁多嘢,真係抵到爛,而且質素唔差,重點係main course好食。

以下評分以5⭐️為滿分
⭐️⭐️⭐️⭐️